Намери баланс във всички сфери на живота си

  • Сподели:
Намери баланс във всички сфери на живота си

Натоварен ли е денят ви? Вечно бързате за работа, тренировка, училище, среща с приятели, разни семейни и домашни задължения, супермаркета, децата... Къде сте вие във всичко това?

В центъра на собствената си вселена, предполагам, но сигурно се чувствате като нищожна точица в нея, притисната от всички страни от всевъзможни задачи. Истината е, че няма да може да се справите с тях, ако не се чувствате здрави и щастливи.

Естествено, няма как да сте щастливи всеки ден и час от живота си. Винаги има хубави и лоши моменти, а хубавите са още по-хубави, тъй като се открояват на фона на лошите. Според мен вечното щастие – ако изобщо съществува – ще прилича по-скоро на вечна скука.

Затова предпочитам думата "удовлетворение". Тя предполага, че ако изключим дребните проблеми, като цяло сте доволни от съдбата си. Разбира се, животът може да ви поднесе всичко. Но тук говорим за състояние на духа, а не повърхностна емоция.

Но дори удовлетворението е труднопостижимо в нашето сложно и напрегнато време. Светът днес определено дава своето отражение върху нашето щастие. Или нещастие. В крайна сметка обаче как живеем зависи най-вече от самите нас и не можем да виним за всичко XXI век.

На вас се пада задачата да се грижите за себе си. Напълно постижимо е да сте здрави и спокойни, докато всички наоколо си късат нервите. Но за да го постигнете, трябва да положите усилия.

В основата на това задоволство, на това удовлетворение е, най-общо казано, вашето здраве. За да може животът ви да се развива в желаната от вас посока, е необходимо да се погрижите за доброто си физическо състояние.

Трябва да се храните правилно, да отделяте време за упраж­нения и спорт, да си почивате при всяка възможност, да поддържате тялото си в добра форма. Не, не е нужно да сте спортисти, просто трябва да очертаете разумни граници, което означава, че ще успеете да се възстановите възможно най-бързо, ако ви сполети болест или контузия.

Тези разумни граници са строго индивидуални и зависят от възрастта, навиците и кондицията ви. Сами ще определите параметрите, които ще ви позволят да се чувствате бодри, енергични и в добра форма.

Това е само началото. Ако не обръщате внимание на психическото си здраве, ако го оставите само да се грижи за себе си, рано или късно ще започнете да изпитвате не­удовлетвореност от живота.

Никога няма да постигнете успех, докато не започнете да полагате грижи за психическата си устойчивост също толкова усърдно, колкото и за физическото си състояние.

В действителност е възможно да сте психически силни и удовлетворени, дори и да не сте в особено добра физическа форма: телата ни се уморяват с напредването на годините, но въпреки това много възрастни хора се наслаждават на живота си.

От друга страна, независимо колко силни и атлетични сте – никога няма да сте в мир със себе си, ако не се погрижите за психическото и емоционалното си здраве.

Вярвам, че е изключително важно човек да намери удовлетворяващ здравословен баланс във всички сфери на живота си. Това е друг начин да кажем "всяко нещо с мярка".

Вие сте сложни, многостранни, прекрасни човешки същества с всички последствия, произтичащи от този факт, ето защо е нужно да намерите начин да се наслаждавате на различните аспекти от живота си. Прекалите ли с едно, не оставяте място за друго.

Тук не става въпрос единствено за това как разпределяте времето си. Имате нужда от емоционален баланс, от баланс в отношението ви към живота и в личните ви интереси. В този раздел ще научите как да не се концентрирате само върху една сфера от живота си за сметка на други.

Всъщност колко време отделяте, е най-маловажното в случая – ако сте щастливи да прекарвате всеки свободен час, като четете, тичате или играете видеоигри и това не пречи на никого, значи всичко е наред. Важното е, че като цяло сте доволни от живота си.

Ще има и лоши дни, разбира се. Дори лоши месеци, а понякога и години, но добре балансираният подход ще ви помогне да се справите с трудните времена и да оцените в най-висока степен хубавите моменти.

Из "Правила за добър живот" на Ричард Темплар, издателство "Обсидиан"