Най-нестандартните монети в света

  • Сподели:
Най-нестандартните монети в света

Класическата нумизматика се отнася до монети, които са били създадени с цел да се използват като платежно средство, а с времето са изгубили тази си функция и са се превърнали в символи, притежаващи също така висока стойност.

Съвременната нумизматика се отнася до монети, които имат главно колекционерска роля. При голям процент от "съкровищата" с историческа стойност, тиражите първоначално са били твърде големи, но с времето, по някаква причина били претопявани.

Това води до редките им находища днес, а това съотвтено увеличава и стойността им. Претопявани са например при смяна на владетел и се изсичат нови, с лика на актуалния. Тиражите в модерната нумизматика са значително по-малки и цената се определя именно от бройката.

Съвременните колекционерски монети могат да се използват и с цел инвестиции, но е много трудно и спекулативно. Рожбите на модерната нумизматика често надхвърлят в пъти цената на вложения в тях материал. За разлика от инвестиционните продукти, колекционерските се предлагат в ограничен брой и тираж, което още повече повишава цената.

Докато в класическата нумизматика няма определена тематика и визията на монетата е базирана единствено на владетеля, номинала и герба, при съвременната има изключително разнообразие от серии, рисунки, гавюри и теми. Най-популярни и търсени са тези за късмет, изобразяващи различни символи като детелини и подкови. Други предпочитани са т.нар. бебешки монети, подарявани при новородени и кръщенета, и тези за сватба и годеж.

Популярни са и т.нар. лунари – монети, създадени съобразно китайския календар. Първите лунари в света са създадени от Австралийския монетен двор "Пърт Минт", след което добиват популярност и в цял свят. "Пърт Минт" е известен и с направата на най-голямата златна монета в света, тежаща над 1 тон.

Обикновено нумизматиката се търси за подарък на хора, които си имат всичко. Но често, особено при класическите ценни монети, се изискват познания и опит по темата, тъй като е пълно с фалшификати, които заливат пазара. При съвременната нумизматика това не представлява проблем, тъй като тя е по-лесно разпознаваема и подходяща за всеки начинаещ колекционер.

Не е голяма крачката между първоначалния интерес към по-атрактивна монета и манията за събиране на много такива в серии. Има колекционери, които се насочват към събиране на монети, които изобразяват само с кораби и са готови да чакат години наред, за да съберат компонентите на дадена серия.

Решихме да ви представим най-нестандартните и щури нумизматични хрумвания.

Снимки: monetti.bg

Най-нестандартните монети в света

Малкият Принц и неговата роза в красивото му пътешествие. Сребърна монета от Франция

Най-нестандартните монети в света

Вълкът и Заекът от Ну Погоди! и Туити, изобразени върху сребро. Монети от остров Ниуе

Най-нестандартните монети в света

Рей от "Междузвездни войни" за маниакът - твой приятел. Сребърна монета от остров Ниуе

Най-нестандартните монети в света

Златен череп, подходящ за всеки бунтар. Монета от Република Палау

Най-нестандартните монети в света

Листо от марихуана, което можеш да помиришеш (буквално). Сребърна монета от Република Бенин със специален аромат, имитиращ истинския

Най-нестандартните монети в света

Сет от 5 монети, изобразяващи четирите сезона, обединяването на които може да отвори портал към други светове. Сребърни монети от остров Ниуе

Най-нестандартните монети в света

Вярата в еднорозите е символ на поколението Милениалс. Сребърна монета от архипелагът Фиджи

Най-нестандартните монети в света

Ин и Ян и петте елемента. И ако това не звучи като рецепта от книга със заклинания... Сребърна монета от Тувалу

Най-нестандартните монети в света

Сет от две половинки на сърце за търсещите изискан начин да изразят чувствата си. Сребърни монети от остров Ниуе

Най-нестандартните монети в света

Монета, която можеш да оцветиш сам, за малки и големи влюбени колекционери. Сребърна монета от острови Кук

Най-нестандартните монети в света

Първият от петте символа от колекцията "Светът на твоята душа", която Монетният двор на Полша пуска в обращение. Тя изобрязява най-красивото чувство - любовта. Сребърна монета от остров Ниуе