Най-важното за мускулната памет

  • Сподели:
Най-важното за мускулната памет

Всеки мъж и всяка жена във фитнес залата тренират, за да се чувстват и изглеждат по-добре. И много от тези хора се притесняват, че ако спрат да тренират за известно време, бързо ще изгубят постигнатото до момента и ще се върнат в отправна точка.

Рано или късно, на всеки фитнес ентусиаст, дори и на най-отдадения, му се налага да направи пауза от тренировките – било то заради неотложно пътуване, травма, ангажименти или нещо друго… Но дори след пауза, хората, които не се отказват от целта си и подновяват тренировките, забелязват, че всъщност влизат във форма много по-лесно и бързо от първия път.

В зависимост от периода на почивка – няколко седмици до месец са достатъчни, за да се върне човек към обичайния си ритъм. Именно в това играе роля т.нар. мускулна памет. Помага ни по-бързо да се върнем във форма, след като един път сме я изградили успешно. И това не е присъщо само за генетично надарените, а за всички нас.

Снимки: karabulakastan / Pixabay.com

Най-важното за мускулната памет

"Мускулна памет" е свойството на мускулните влакна да възвръщат загубените си обем и сила по-лесно, от колкото са ги натрупали в началото. Това е като да се научиш да караш колело. Веднъж научиш ли се да пазиш баланс и да въртиш педалите, независимо колко дълго след това не си се возил, винаги ще можеш бързо да си припомниш и да го подкараш без проблем.

С други думи, мускулната памет е един заслужен подарък от нашето тяло към нас – за усърдната работа, която сме положили, за да изградим желаната форма. Веднъж постигната, дори да изгубим временно възможност или мотивация да я поддържаме, ще ни е много по-лесно да си я върнем след това.

Най-важното за мускулната памет

Има клетки в тялото, които си имат ядро, има и клетки, които си нямат. Има обаче и клетки, които разполагат с повече от едно ядро. Клетеките на скелетната мускулатура са именно такива – с повече от едно ядро.
В ядрото на клетката се съдържа повечето от нейния генетичен материал (ДНК). Работата му е да регулира производството на различни химикали и да контролира различни клетъчни процеси и функции. Един вид, ядрото на клектата е нейният "мозък".

Но този миниатюрен мозък може да работи с доста ограничен набор от ифнормация и този негов лимит определя и лимита на клетката да се разраства и в колко различни процеси да участва.
В клетките на скелетната мускулатура, една от основните функции на ядрото е да съхранява ДНК материалa, който организира производството на мускулни протеини.

С тяхното производство – клетката расте.
И тъй като клетките на скелетната мускулатура имат по няколко ядра, техния потенциал за растеж е значително по-голям, в сравнение с този на други клетки в тялото. Но не е безкраен…

Всяко клетъчно ядро може да поддържа определен обем от клетката, затова, колкото повече клетката расте, толкова повече клетъчни ядра й трябват, за да продължи да расте. Проблемът е, че мускулната клетка не може да си произведе още ядра сама. Тя трябва да ги "заеме" от друг вид клетки – т.нар. стволови клетки.

Най-важното за мускулната памет

На стволовите клетки можем да гледаме като на суров строителен материал. Те могат да се развият в множество други клетки, според нужните на тялото. Има различни видове стволови клетки, като специално в мускулния растеж основна роля играят т.нар. сателитни клетки.

Те лежат "спящи" около мускулните клетки и се притичат на помощ, когато са нужни за възстановяването и заздравяването на разкъсаните мускулни влакна (в резултат на усилена физическа активност, като тази от тренировките, например).

Сателитните клетки се прикрепят към клетките на скелетната мускулатура и им "даряват" своето ядро. И така, мускулните клетки се сдобиват с още едно ядро, а потенциалът им за растеж и следователно – сила, се увеличава.
Именно това е начинът на тялото да се адаптира към увеличеното физическо натоваране и да изгради в отговор по-големи и силни мускули.

Най-важното за мускулната памет

Колкото повече тренираш, толкова повече мускулните клетки растат, а с тях расте и нуждата им от повече ядра. Които те си набавят от сателитните клетки. Но и колкото повече ядра събират в себе си, толкова по-издръжливи на натоварване стават мускулните клетки.

Точно затова е нужно непрекъснато да следиш за прогресивно натоварване в своята фитнес програма – да тренираш все по-усилено с времето, за да има стимул и тялото да става все по-силно и издръжливо, развивайки мускулните си влакна.

И тук стигаме до т.нар. мускулна памет - веднъж щом сателитна клетка е "дарила" ядрото си на мускулната, то си остава там.

Най-важното за мускулната памет

Спорно е. Мненията на учените варират от "няколко месеца" до "завинаги", като по-скоро клонят към втория отговор. Така че, веднъж сдобили се с повече адра и по-голям потенциал за растеж, мускулните клетки си остават така. И дори да загубиш обем и сила в мускулите по време на прекъсването от фитнеса, веднъж завърнал се към тренировките, бързо ще влезеш в ритъм и форма.

Но и не трябва да забравяш, че сателитните клетки не са единственият механизъм за мускулен растеж на тялото. Те се активират само, когато наистина са нужни – когато си стигнал лимита на възможностите на мускулатурата си и тя не може да се справи повече с натоварването, без тяхната помощ.

Мускулните влакна могат да нарастват до някъде и сами, разчитайки само на първоначално наличните си ядра. Така че ако си тренирал малко и си натрупал някаква мускулна маса, но не достатъчно, за да активираш сателитните клетки, по-дълга пауза (3-4 седмици) от тренировки може наистина да те върне в отправна точка.

Но ако преди да спреш си натрупал значително количество мускулна маса – поне 5-10 килограма, дори да прекъснеш с тренировките за известно време и това да доведе до отслабване, мускулните ти клетки ще са готови и ще разполагат с достатъчно ядра, за да ти осигурят бързо влизане във форма и възвръщане на загубената маса, след подновяване на натоварването.

Най-важното за мускулната памет

Ако трябва да обобщя казаното до тук накратко – можеш да върнеш загубената мускулна маса много по-бързо, от колкото да натрупаш тази, която никога не си имал.

Мускулната памет е чудесен начин, по който тялото ни показва, че оценява усилията, които полагаме, за да бъдем здрави и силни. Но за да я активираме, наистина трябва да поработим здраво, преди да си позволим почивка, с надеждата след това бързо да влезем във форма.