НДК се превръща в арена на бойни изкуства

  • Сподели:
НДК се превръща в арена на бойни изкуства

Едно от най-дългоочакваните събития в програмата на „33-тите Дни на японската култура в България“ ще превърне района около НДК в своеобразна арена на бойните изкуства тази събота. „Ден на японските бойни изкуства и традиции“ се провежда за осми пореден път в рамките на инициативата и е организирано от Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“ и Посолството на Япония в България с подкрепата на Столична община.


Като част от програмата на събитието представителите на различни клубове по бойни изкуства ще демонстрират своите умения и ще проведат демонстрации на открито. Организациите, членове на Клуб „Нихон Томоно Кай“, ще представят различни японски традиционни и съвременни изкуства като икебана, калиграфия, кири-е, темари, суми-е, хайку, пиксел арт и др. Специален акцент отново ще е гостуващият мобилен храм Микоши.


Графикът е разделен по часове, като през целия осми октомври ще има вълнуващи активности за публиката на място. Между 10 и 11 ч. ще се проведе шинтоистки ритуал, тръгващ от билетния център на НДК, който представлява шествие с мобилен храм микоши. Подобни шествия са неделима част от традиционните японски празници и фестивали. Цялата обиколка с микоши ще бъде по дължина на фонтаните, успоредно на бул. Витоша. Едва след това – в 11 ч. – предстои официалното откриване с приветствия от страна на организаторите и с програма, подготвена от ученици от столичните 18 СУ и 138 СУЗИЕ, които изучават японски език.. Между 11:45 и 12:00 ч. присъстващите ще могат да се насладят на традиционна чаена церемония „Чадо Урасенке“.


От 12 до 14 ч. ще се състои Спектакъл-демонстрация „Духът на Японските бойни изкуства в България“. В него ще има представяне на основните школи в японските бойни изкуства: Айкидо, Катори Шинто Рю, Джудо, Шотокан Карате До, Такемусу Айкидо, Кендо, Иайдо, Джу Джуцу и Киокушин Карате.
Този сегмент е последван от учебна тренировка на деца от айкидо клуб в 14 ч.


През целия ден в специално обособената арт зона ще текат демонстрации и работилници на различни японски традиционни изкуства. Между 10 и 17 ч присъстващите ще могат да се отдадат на кири-е, оригами, хайга, хайку, калиграфия, икебана, темари и pixel art.

Присъствието на Деня на японските бойни изкуства и традиции е напълно безплатно.
До края на месеца в три града от страната – София, Пловдив и Варна - предстоят още събития от програмата на „33-тите Дни на японската култура в България“.