Не съществува провал, само обратна връзка

  • Сподели:
Не съществува провал, само обратна връзка

Един основен принцип в НЛП (Невро-лингвистично програмиране) гласи: "Не съществува провал, само обратна връзка."

Обикновено ние, хората, се стремим постоянно към постигане на някаква цел. Правим планове и действаме. Но често се случва да мислим за провал. А тези мисли не само че не са полезни, но и пречат. Защото те ни въздържат от правене на планове и предприемане на действия, изцеждат енергията и мотивацията ни.

Какво ли щеше да стане, ако Томас Едисон се беше отказал да прави отново и отново опити да създаде електрическата крушка, ако още първия си опит и резултата от него беше приел като провал?

Случвало ли ви се е да:

• Напредвате в работата, имате нови и нови задачи и отговорности, а не смеете да поискате увеличение на заплатата, поради страх от отказ.

• Не кандидатствате за нова желана работа от страх, че ще се провалите на интервюто или няма да се справите, ако ви наемат.

• Имате идеи за много неща, но все отлагате от страх от провал.

• Не заговаряте човек, който ви харесва, от страх от отхвърляне.

• Не разкривате истинските си чувства от страх от неприемане.

• Имате големи очаквания за бъдещето и когато не ги покриете, гледате на себе си като на "лузер"...

Един много различен начин на мислене може да промени светогледа ви и начина ви на живот. Той гласи: Всичко, което правите, приемайте като обратна връзка, а не като провал. Така ще се научите да бъдете приемащи резултатите по един непристрастен начин - като информация, вместо анализ, критика и осъждане. Така ще разширите кръгозора си по отношение на това каква следваща стъпка да предприемете смело.

По пътя на постигане на целта човек забравя колко път е извървял, колко много е постигнал. Когато се измъчвате от някакъв неуспех, спрете и си задайте въпроса колко съм постигнал до тук и какво искам да постигна оттук нататък. Какво бих могъл да направя по различен начин?

Поемайки отговорност за живота си, се учим да бъдем все по-гъвкави и не спираме пред най-малката трудност или пречка, а продължаваме, като пробваме нещо ново, различно, докато не постигнем желания резултат.

Още за принципите на НЛП заповядайте на Обучителен курс на тема: "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?".