Негово Величество мозъкът

  • Сподели:
Негово Величество мозъкът

Представям ви няколко факта за мозъка, които може би не сте чували и биха предизвикали интереса ви.

1 . Въпреки че мозъкът е този, който съобщава за болката в организма, той самият не изпитва такава. Ето защо е възможно да се провеждат мозъчни операции без болка и дискомфорт. Ех, да можеше и останалите органи да работят на този принцип…

2. Мозъкът е приблизително 73% вода. Само 2% дехидратация могат да се отразят на вниманието, паметта и други познавателни способности. Между безалкохолните и алкохолните наслади трябва да пием вода, защото нищо не я замества! Не само, че ще сме в по-добра умствена кондиция, но и ще помогнем на организма да се изчисти от токсини и целулит.

3. Бебетата имат големи глави, за да могат да смогнат на темпото на растеж на мозъка. Мозъкът на двегодишно дете представлява 80% от размера на този на голям човек. Още от раждането си преливаме от интелект. Какво ще се случи с него по-нататък, ще изтече ли през някой малък процеп на цицина? Stay tuned!

4. Както може да потвърди всеки родител, мозъкът на един тийнейджър не е съвсем завършен. Ако питате някои родители, мозъкът на хормоналните бомби със закъснител вероятно е в някакво състояние на летаргия. Спи спокойно зимния си сън (всичко това в рамките на шегата, разбира се). Той не е съвсем завършен и след пубертета, тъй че нека не обвиняваме само тийнейджърите. Този удивителен орган достига своята зрялост едва около 25-годишна възраст.

5. По принцип мъжкият мозък е по-голям от женския с 10%. Това е така, дори когато се вземе предвид разликата в размерите на телата. Сега някои ще кажат "Ето, мъжете са по-умни". Алберт Айнщайн е имал мозък с размер под средния и въпреки това е бил един от най-умните човеци на земята. Май ще се окаже, че размерът наистина няма значение!

6. Изпълнението на няколко задачи едновременно ни прави по-малко продуктивни. Когато правим няколко неща успоредно, мозъкът ни просто се лута скоростно между различните задачи. Това се отразява на продължителността на концентрацията, ученето, краткосрочната памет и др. По-добре да свършим едно нещо, но качествено, отколкото да оплескаме работата.

7. Мислим, че контролираме живота си. 95% от решенията, които взимаме са дело на подсъзнанието ни. Е, поне на нашето, а не нечие друго. Само това ни остава!

8. Мисълта е физическа пътечка в мозъка. Колкото повече си повтаряме една мисъл, толкова повече отъпкваме пътеката към нея и става все по-лесно да изниква отново. Ето защо да мислим за провал не е добра идея. Нека не издълбаване кални пътеки в ума си!

По материали от bebrainfit.com.