Нещата, които мъдрите жени няма да направят заради партньорите си

  • Сподели:
Нещата, които мъдрите жени няма да направят заради партньорите си

Изглежда отдавна сме усвоили правилата за изграждане на хармонични отношения с партньора си. Но все пак, от време на време нещо се обърква. Понякога всички правим глупости, но мъдрите жени знаят кои неща са недопустими в една връзка и никога не допускат една и съща грешка два пъти.

Днес ще ви разкажем за 10-те дреболии, които могат да се превърнат в огромен проблем за една двойка.

Всяка минута сте заедно

"Ти си моята половинка" - красива филмова фраза, която намеква, че само когато намерите любовта, ставате едно цяло. А какво ще кажете за това да бъдете цяло и без друг човек? За това не е необходимо да споделяте с любимия си всяка една минута.

Психолозите казват, че в около 30% от случаите на един от двамата партньори не му достига лично пространство. Двойките често се разделят заради липса на личен живот и произтичащия от това стрес. Опитните хора знаят, че да бъдете винаги заедно не е гаранция за силен съюз, а по-скоро заплаха за него. Партньорите трябва да разполагат с място и време, за да могат да останат насаме с мислите си и да бъдат себе си.

Никога не се сърдите

Иска ви се да вярвате, че ако това е човекът, който съдбата ви е избрала, никога няма да се налага да се карате и връзката ви ще е идеална. Мъдрите жени не мислят така. Те са готови да изяснят всеки проблем и да спорят.

Психолозите също призовават да не избягвате кавгите. Проблемите не трябва да се крият и премълчават, защото противоречията не се появяват просто така, а служат като сигнал за промяна. Навреме възникналият конфликт прави отношенията по-комфортни и за двете страни.

Вярвате на обещания

Психолозите са открили интересна закономерност: влюбеният човек не държи на обещанията, които е дал на партньора си. И това не се дължи на безотговорност или пренебрежение, а на нашето възприятие.

В прилив на топли чувства сме готови да обещаем на любимия много повече, отколкото можем да изпълним. Мъдрите жени внимават какво обещават и не бързат да вярват на всичко, което им обещават.

Заплашвате с раздяла

Да напомняте, че връзката ви може да приключи във всеки един момент, подтиквайки по този начин партньора си към промяна на поведението, може и да е ефективно, но ефектът няма да продължи дълго. Подобни думи няма да го накарат да се държи по-добре в бъдеще, а ще предизвикат страх, неувереност и агресия.

Специалистите смятат, че само неуверените в себе си жени са склонни да манипулират чрез заплахи. На тях им е по-лесно да се дистанцират от партньора си, отколкото да вникнат в проблемите. Мъдрите дами гледат позитивно на половинката си. Те обсъждат проблемите не от позицията на "ще се откажа от теб, ако не се промениш", а от "нека опитаме да оправим нещата заедно".

Критикувате се

Може да сте в лошо настроение, прическата ви днес да не ви харесва или шегата ви да не звучи много остроумно, но работата на половинката е да подкрепя. В една хармонична връзка партньорът ви е ваш съюзник, а не противник. Психолозите са на мнение, че критиките провокират скорошна раздяла.

Мъдрите жени правят разлика между критиките и обикновеното изразяване на недоволство. Критиката поставя под съмнения личностните качества на един човек и го принизява. Ако един от двама ви изпитва потребност да критикува другия, това означава, че критикуващият може би изпитва комплекс за непълноценност, който се опитва да компенсира, утвърждавайки се чрез половинката си.

Ревнувате за дреболии

Колкото повече ревнувате - толкова по-силно обичате! Опитните хора обаче не вярват в това. И психолозите съветват да не демонстрирате прекомерен контрол и недоверие към партньора си. Митът, че истински влюбеният човек ревнува от всеки стълб, е далеч от истината.

Според наблюденията на специалистите, хората, които непрекъснато проверяват профила на половинката си в социалните мрежи, си намират повече поводи за недоверие, чувстват се тревожни и непрекъснато се стараят да уличат човека до себе си в измяна. Хората, склонни да ревнуват за дреболии, обикновено са неуверени както в това какво означават за партньора си, така и в себе си. Да ограничите чуждата свобода не е изход. А какво ще правите, ако ревността не ви дава мира?

Не търсете повод да хванете половинката си в изневяра. Оставете го на мира и спрете да го контролирате. Започнете да си вярвате и укрепете отношенията си по конструктивен път. Ако не се съмнявате, че означавате нещо за него, няма смисъл и да ревнувате.

Разказвайте му по-често са ревността, която изпитвате. Важно е да говорите искрено, без да се гневите и да обвинявате. Говорете спокойно за проблема и заедно ще намерите път за решаването му.

Отговаряте на обидата с обида

Ако той ви е обидил, защо да не му отговорите по същия начин? Така лесно ще възстановите справедливостта, наказвайки го за грешното му поведение. Изследванията обаче са установили, че чувството на еуфория, което изпиваме след отмъщението, трае много кратко, а след него остават негативните емоции.

Мъдрите жени са наясно с последствията. Отмъщението ви кара да сипете обида след обида и ви пречи да направите конструктивни изводи. То води до отчуждаване и подозрителност.

Да отгатвате чуждите желания

Жените с опит няма да тръгнат да правят неща, за които не са ги молили, а след това да чакат благодарност, която така и няма да получат. Ако през цялото време правите услуги на партньора си, много скоро това ще се превърне в задължение.

Ако чувствата, които изпитвате, ви карат непрекъснато да угаждате на мъжа до себе си, рискувате да станете заложник на желанията му. Дори ако в началото не е смятал да ви манипулира, с действията си вие няма да му оставите друг избор. По-добре е да помислите за съвместните си планове и да направите така, че не само чуждите, но и вашите желания да се изпълняват.

Не говорите за стари връзки

Да се говори за бившите партньори е необходимо, твърдят експертите. Подобен разговор е нужен не за да си спомните миналото, а за да построите по-добро бъдеще.

Не е нужно да вадите на бял свят всички интимни подробности. Достатъчно е да обсъдите собствените си емоции и направените изводи. Така ще е по-лесно да избегнете старите грешки с новия си партньор, а искреността и готовността да споделите личния си опит ще повиши нивото на доверие между вас.

Не спирате да се снимате заедно

Опитът подсказва, че честите снимки не помагат на връзката. На пръв поглед безобидната снимка, на която позират двама щастливи влюбени, може да говори за това, че те са много близо до раздяла.

Психолозите са забелязали, че някои двойки са прекалено увлечени по това да се снимат заедно, защото черпят емоции от отзвука, който ще предизвика фотосът под формата на лайкове и коментари в мрежата, вместо да ги получават от партньора си. Най-често те избират да поддържат илюзията, че имат идеална връзка, а не да се заемат с решаването на истинските проблеми.

Източник: jenata.blitz.bg