Ние измерваме любовта с нивото на страдание

  • Сподели:
Ние измерваме любовта с нивото на страдание

Михаил Лабковски е практикуващ психолог с 30-годишен опит. Възгледите му са точни, твърди и правдиви. Няма безразлични към тях.
High View Art ви представя част от неговите цитати.

- Всеки конфликт в семейството, в работата, в любовта и приятелството е само отражение на вътрешния ви конфликт. Следователно не е необходимо да се занимавате с другите - необходимо е да се занимавате с вас.

- Здравият човек не иска да се жени. Първото нещо, което трябва да направите, е да спрете да искате да се ожените. С други думи, ако искате да се ожените, трябва да спрете да мислите за това, да обезцените самата идея.

- Ключът към щастливия семеен живот, брака и секса с един партньор е само в едно – в стабилната психика. Без отстъпки, без компромиси - всичко това е директен път към кардиолог или онколог. Когато човек има стабилна психика, той може да живее с един партньор цял живот. 

- Причината за проблемите на жените е, че тя има невроза, която се нуждае от изход. А за този изход се нуждаете от определен човек и връзка, в която тя би могла да страда. Следователно жената специално влиза в такива отношения, защото има психическа нужда от това от детството.

- Ние измерваме любовта с нивото на страдание. А здравата любов е свързана с това колко сте щастливи.

- Когато стюардесата ви показва животоспасяващо оборудване, какво казва тя за кислородните маски? "Ако пътувате с дете, уверете се, че първо вие си поставяте правилно маската, а след това сложете и на детето.". Това е целият смисъл. Всеки се опитва да помогне на детето, превръщайки го в абсолютен психопат. Ако искате детето ви да се чувства добре, първо направете нещо за себе си.

- Мъжете са така устроени, че още от времето на майка си се доближават само до онези, които им дават одобрение с поглед. Здравият човек е като дете. Той се приближава, когато жената му се усмихне и го погледне в очите.

- Здравите хора винаги избират себе си, а невротиците избират връзките в ущърб на себе си и това е основната разлика.

- Жената не бива да толерира в една връзка това, което не ù харесва. Тя трябва незабавно да говори за това и ако мъжът не се промени, трябва да се раздели с него.

- Мъжете, като децата, харесват, когато жената има характер.

- Ако човек замени целия свят с друг човек, това означава, че той просто няма свой собствен свят.

- Самотата не е липса на любов наоколо. Това е липса на интерес към себе си, и то от детството.

- Знаете ли каква е принципната разлика между здрав човек и невротик? Здравият човек също страда, но от реални истории . А невротикът страда от измислени истории. 

- Ако не ви харесва как се държи мъжът, не търсете оправдания за поведението му. 

- Скромността не краси никого. Поради комплекси, несигурност и ниско самочувствие едно момиче живее без секс и връзки, не защото е страшно, а защото се отнася лошо към себе си. Задачата на психолога е да я спаси от това.

- Семейната терапия е развод. Само един вид семейна терапия, която намирам за наистина полезна, е посредничеството на психолог при развод. 

- Единственият момент в живота на човек, когато той е обективно зависим и когато може да бъде считан за заложник, е детството и зависимостта от родителите. В други случаи оставането във всяка връзка е избор като възрастен.