Норбеков: Навсякъде парите са като опаковка на всичко

  • Сподели:
Норбеков: Навсякъде парите са като опаковка на всичко

Мирзакарим Санакулович Норбеков е узбекски писател, психолог, философ и автор на безброй "рецепти" за постигане на щастието. Той е известен активист за използване на алтернативна медицина, основател и президент на Института на Норбеков.

HighViewArt.com подбра 10 любими цитата от Мирзакарим Норбеков:

1. "Животът, особено градският, е огромен театър на абсурда, в който всеки се ръководи според измислена ценностна система, играе чужда роля, която не му пасва. И така се увлича, че загубва себе си, неповторимата си индивидуалност. Разбирате ли? Да си естествен, да си такъв, какъвто си, да живееш с истинските си чувства, да възприемаш света с открита душа и да не се плашиш от неодобрението на другите - това е най-трудното. Личността винаги е бяла врана."

2. "Съществуват две велики противоположности: Изток и Запад. Но има места, които не са под влиянието нито на едните, нито на другите. В мегаполисите доброто става зло, а злото се възприема като норма и признак за добро. Къде има най-много нещастни, недоволни и зли? Там, където оценяваме човека по неговото материално състояние, а на олтара е изправено тялото. Навсякъде парите са като опаковка на всичко. А за вас кое е по-важно: повърхността или същината, целофана или шоколада? Външността носи престиж и на Запад първото място е на станиола. Там, където са ме възпитавали, на първо място е съдържанието."

3. "Колко деца имате? Едно, максимум две. Нарушена е основната заповед, която е световен закон даже във физиката: когато два потока се сливат, образува се един по-голям поток. Мегаполисите са велик унищожител на човечеството, водовъртеж. Човечеството като че ли пропада в подвижни пясъци, изчезва. Тук човешката енергия изчезва, загива, отслабва. Може да се каже, че човекът подсъзнателно чувства това зло и се старае на първо място да предпази от него, дори неродените си деца. Но всъщност вие намалявате рода си в името на някакви блага. Предпочитам да живея между хора, които творят в името на живота, а не в името на смъртта."

4. "Спомнете си с каква лекота детето се успокоява. Секунда-две, сълзите изсъхват, личицето грейва в лъчезарна усмивка, очите блестят. Детето всичко е забравило, всичко е простило и е готово за нови игри. Трябва да върнем на духа си емоционалната гъвкавост, така че разлюлян като дърво сред вихри, той да придобие способността да издържа натиска на житейските бури и винаги да се връща в неутралното умиротворено състояние."

5. "Най-много се боим от себе си и най-далече бягаме от нас самите."

6. "Направихме едно изследване, което установи, че само двама от сто души имат лична библиотека у дома си. Само 2% от хората съхраняват глад към знанието! А това е божия награда и не се дава на всеки. Запомнете го! Не взимайте пример от тълпата любители на хотдог. Всяка една книга е част от живота на друг човек, опит на друг човек. Като я четете, вие придобивате нещо ново."

7. "Вечният ред и вечният хаос, а животът е винаги между тях. Изучавайте света, за да го разберете. Жените винаги искат поне две неща. Всъщност всички мъже се раждат с шизофрения, а жените – с психопатия."

8. "Докато в Европа е прието да се изказваш иззад раменете на великите мъдреци, т.е. да ги цитираш, в Изтока това се смята за глупашки навик, защото цитатът, минал през съзнанието на оратора, е информация втора употреба. Всяка храна минала през стомаха има тенденцията да променя същността си. Ако не ви се струва вярно, хапнете парче чудесна торта, изчакайте резултата от храносмилането й и се опитайте да го изядете още веднъж. Е, как ви се струва? Харесват ли ви вкусът и мирисът му?"

9. "Следвай чувствата си - смей се, плачи, мечтай, греши, учи се от грешките си... Защо ли? Защото всичко това се нарича живот!"

10. "Сърцето - с Бога, за ръцете - труд."