Няма нужда да бъдем като другите

  • Сподели:
Няма нужда да бъдем като другите

Винаги изтъкват като пример определен тип хора и хвърлят светлина единствено върху някои техни качества. Така ние създаваме в главите си образ за това какви би трябвало да бъдем, за да сме успешни, красиви, желани и се стремим да го пресъздадем с цел да постигнем мечтите си.

Понякога цял живот се опитваме да бъдем нещо, което не сме и се обвиняваме за това, че не ни се получава. Първата ни мисъл винаги е отправена към това в нас, което трябва да променим, а не към онова, което ни дава преднина. Много често в съзнанието ни сме недодялани и изпълнени с несъвършенства, докато в действителност разполагаме в свое лице с много повече, отколкото предполагаме.

Да, може да сме различни, някои биха могли да ни нарекат дори странни, но това не означава, че е нужно да се променяме. След като определенията за "смел", "щастлив", "добър" и "лош" са различни за всеки, как бихме могли да изискваме от себе си да отговаряме на някакъв общ образ, който реално дори не съществува?

Не сме длъжни да се извиняваме за това, което възприемаме и не възприемаме, за собствения си ритъм на живот, за разбиранията и вижданията си, колкото и непасващи да изглеждат те спрямо тези на останалите. Винаги можем просто да се впишем в дадена обстановка, но също така бихме могли и да станем част от нея, встъпвайки със собствената си индивидуалност.

Не се съмнявайте, да държиш на себе си е много по-достойно за уважение. Не е необходимо винаги да ни разбират, но ако въпреки всичко изберем да се доверим на човека отвътре, желаещ да се покаже такъв, какъвто е, ние ще бъдем възприети като личности. И най-важното - няма да имаме нужда от друг, за да бъдем себе си.

Това, което сме, е нашето съкровище, нашият дар, нашето скрито оръжие. Глупаво е да мерим неговата значимост спрямо повторяемостта му в обществото, защото нашата цена се крие в начина, по който се чувстваме отвътре.

Именно разнообразието обогатява нашия свят и всеки един човек допринася със своята същност точно такава, каквато е тя - тиха или шумна, романтична или драматична, свита или разкрепостена. Каквито и да сме, стойността ни не се променя.