Обсерваторията в Рожен навърши 40 години

  • Сподели:
Обсерваторията в Рожен навърши 40 години

Днес, 13 март, се навършват 40 години от създаването на Националната астрономическа обсерватория Рожен (НАО-Рожен). Тя е открита официално на 13.03.1981 г., но редовната наблюдателна дейност по научни програми датира от септември 1980. Обсерваторията в Рожден е най-голямата еднократна инвестиция на България в научна инфраструктура (над 12 млн лв) и все още е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа.

 По повод годишнината екипът и управата й разказаха историята на Обсерватрорията, която е изключително интересна. През първите си години НАО Рожен е научен астрономически комплекс от три телескопа: универсален 2-метров телескоп за фотометрични и спектрални наблюдения и два по-малки телескопа – 50/70-см Шмит и 60-см Касагрен. Първите наблюдения с 2-метровия и Шмит телескопа се извършват на фотографски плаки, а на Касегрен телескопа е монтиран високоскоростен електрофотометър. За първите двадесетина години от работата на обсерваторията са получени над 10 000 фотографии на обекти от Слънчевата система, звезди и звездни купове, отдалечени галакитки и квазари. С Куде спектрографа на 2-м телескоп са получени хиляди спектри на интересни звездни обекти.

Астрономическата обсерватория е като жив обект, който непрекъснато се нуждае от обновление и разширяване на обхвата на дейноста му. С течение на годините апаратурата за наблюдения и методите за обработка се променят и в НАО Рожен са въведени в действие първите цифрови CCD камери, които заменят фотографските плаки. Благодарение на сътруднчеството с институт от Обществото „Макс Планк“, е доставен двуканален фокален редуктор, с който се провеждат фотометрични, поляризационни и спектрални наблюдения. Изработен е нов спектрограф за 2-м телескоп и изцяло е обновена системата за управление на телескопа. През 2005 г. е постоена нова кула за слънчев телескоп. Там е монтиран 15-см Лио-коронограф за наблюдения на слънчевата корона и протуберанси. Малко по-късно е изграден център за посетители с 30-см телескоп за демонстрационни наблюдения. НАО Рожен разполага с напълно оборудвана зала за конференции с около 50 места и възможност за настаняване на участниците в ремонтирани и обновени помещения.

 Обсерваторията е изключително интересно място както за децата, така и за техните родители. Посещенията се извършват на всеки кръгъл час на групи, на които се изнасят лекции под купола на 2 м телескоп. Дневните посещения не включват наблюдения с телескоп, но затова пък са предвидени нощни такива, които обаче се осъществяват при подходящи метеорологични условия и предварителна заявка. Предлагат се нощни наблюдения с 30 см телескоп, като не се препоръчва за деца под 7 години. Уви, поради усложнената епидемична обстановка и с цел запазване на здравето на своите служители и гости, Националната астрономическа обсерватория Рожен остава затворена за посетители, а от управата й казват: „Поради пандемичната обстановка в страната, в момента не приемаме посетители в НАО Рожен и не можем да организираме празнично мероприятие по повод годишнината. Надяваме се, че след няколко месеца отново ще можем да посрещнем любителите на астрономията и приятелите на НАО Рожен под звездното небе и да разкажем по-подробно за нашите успехи и постижения”.