Очакванията, които присъстват в менюто на всеки

  • Сподели:
Очакванията, които присъстват в менюто на всеки

Очакването и голямото разнообразие от негови разновидности е много разпространено явление сред хората. На практика присъства във всяко меню. Но далеч не всичките му варианти са здравословни. Ще ви разкажа за "състава" на различните форми на очакване, как да избягваме тези, които са вредни за нашето здраве и как да си приготвяме "полезни" очаквания.

Първата форма на очакване, за която искам да ви разкажа е неопределеното очакване. То няма образ в нашето съзнание, нямаме идея какво да очакваме, има емоционална багра и усещане някъде по тялото. Този вид очакване се дели на две групи - очакване на нещо хубаво и очакване на нещо лошо.

Неопределеното очакване на нещо хубаво се преживява с чувство на радост и приятен трепет по тялото. То е свързано с позиционирането ни на позитивна честота. Как се приготвя? - с приемането на живота като предизвикателство, а не като сбор от пречки. "Отворен съм за това, което предстои". В едно интервю Стинг казва, че няма представа какво му предстои, но е щастлив по пътя. Това е!

Неопределеното негативно очакване е свързано с чувството на безпокойство за предстояща беда (без конкретен образ) и напрегнатост в тялото. Приготвя се с концепцията за свят, изпълнен с опасности. Тъй като съзнанието не търпи празни пространства, то намира (по Закона за привличането) за какво от външния свят да закачи това безпокойство. Програмата е насочена към доказване на правотата.

За щастие се случва, при това нерядко, реалността да не партнира на този тип негативни очаквания. Страховете на майките по отношение на техните деца в повечето случаи не се случват. Една от най-големите грешки е, че неопределеното очакване се бърка с интуиция и затова посланията му се приемат за абсолютна истина. Не се подлагат на съмнения.

Но ако си позволите малко критично мислене и самонаблюдение ще установите, че преживяването ви при среща с интуиция и неопределено очакване е много различно. Запомняйки разликата на проявление, вие стигате до много ценно знание за себе си. Използвайте го!

Следващата нездравословна форма на очакване е наивитетът. Това е очакването, че неща, хора, ситуации и дори настоящата реалност ще се променят, без да имаме действителни доказателства / маркери / знаци за това. Очакването е здравословно, когато е реалистично.

Нереалистичните очаквания са форма на самозаблуда и като такива сериозно вредят на вътрешния комфорт, харчат голям процент от личната ни енергия, за да могат да съществуват, държат ни постоянно под напрежение и в даден момент това има негативни последици за нашето здраве. Когато очакваме промяна е много важно да тестваме реалността - доколко тази промяна зависи от мен самия и какво мога да направя (според своите възможности), за да се осъществи промяната.

Пасивното очакване също не е полезно и ефективно. Неволята не съществува! Тя няма да дойде и да ремонтира това, което не работи. Вие трябва да го направите!

Тук идва място за активното очакване - с планиране и предварителна подготовка. По този начин поддържате висока мотивация, мобилизирани сте, поели сте отговорност и сте взели процесът на реализиране на очакването в свои ръце.

Очакването тип проекция е също голям капан. Там обратното на пасивното очакване – твърде много неща държите в своите ръце (или по-точно в своя ум). То се случва, когато смятаме, че другите възприемат, мислят, чувстват и действат като нас. "Съдя по себе си", "Поне при мен е така", "Аз виждам нещата по този начин".

Но светът е изграден от разнообразие, не от клонинги на нас самите. Затова вместо да имате очакването, как ще резонира в другия дадено нещо, проверете - "Как е това за теб?". Да се научите да задавате въпроси, вместо да правите интерпретации, е в основата на освобождаването от нездравословни очаквания.

Друга подобна форма на нездравословно очакване са изградените шаблони на очаквания към другите - очакването децата да се стараят в училище, очакването приятелите винаги да са подкрепящи, очакването любимият да бъде романтичен. Най-голямата беля на тези очаквания е, че те никога не се споделят с този, към когото са насочени навреме ( "… защото, то не е ли ясно") т.е. в самото начало на формиране на очакването.

Обикновено отсрещната страна се среща с нашето очакване едва когато вече не го е оправдала (... защото явно не й е било ясно). Сблъсква се челно с нашия гняв, че не е реализирала нещо, за което е твърде възможно да не е подозирала до този момент.

За да избегнете този вид очакване и неизбежно вързаните за него негативни емоции като гняв, обида и разочарование, споделяйте своите очаквания с хората, към които са насочени. "Бих искал/а в еди коя си ситуация да се държиш по еди какъв си начин. Това за мен означава..." (Личното значение и интерпретация - същинската мотивация на очакването). След което изслушайте с разбиране оценката на другия доколко вашите очаквания са реалистични и е възможно да се осъществят.

Един от водещите стресори в съвременния свят са завишените очаквания към личността. Ако смятате, че някой има твърде високи и дори нереалистични очаквания към вас, кажете му го. Не влизайте в капана на оправдаване на очакванията на другите. Направете си оценка, какво можете и какво не можете да реализирате, кое е в зоната ви на комфорт и кое много извън нея, и върнете обратна връзка на ответната страна.

Едно подобно крайно нереалистично очакване е телепатичното очакване – другите по телепатичен път да се информират, какво ни има и да реагират адекватно. Внимание - вашият вътрешен свят не се прожектира на миниатюрен екран на челото ви. Докато не го споделите с околните, той остава скрит за тях. Понякога действително се случва някой да успее да влезе в резонанс с вашите душевни преживявания, но нека това бъде приятна изненада, а не задължително условие, което очаквате да изпълни.

И така..., ако трябва да обобщя, реалистичните очаквания са полезни. Те ни правят позитивни, активни, устремени. Нереалистичните очаквания са вредни. Те не ни допускат в реалността, а ни държат в капана на илюзията. Правят ни неадекватни и като следствие на тази неадекватност - раздразнителни, тревожни, гневни, разочаровани и в крайна сметка нещастни.

Така че моят съвет е, когато откриете в себе си очакване, първо тествайте реалността. След това му направете прогноза накъде би могло да ви заведе – към щастие или към нещастие.

И като цяло – добре е да ограничите консумацията на очаквания до минимум. Нищо, че се предлагат почти във всяко меню.

Снимка: jasonyounglive.com