Опознай Виена

  • Сподели:
Опознай Виена

Виена – закуска край Дунав, обиколка с файтон по ренесансовите уличките, разходка из градините на императрица Сиси, каничка кафе с торта Sacher и билет за Виенската опера…защо пък не?

Виена, столицата на Австрия, е сред най-красивите градове в света. Наричана е още "център на Европа". Градът ни пренася във времена на балове, императорски особи и замъци.

Виена е очарователна през всеки сезон и когато и да организирате вашето пътуване, ще останете в захлас от красотата на този град. Множество забележителности красят столицата на Австрия, но символът на града е катедралата "Св. Стефан".

Виена може да бъде наречена и "културна столица на Европа" съвсем заслужено – предлага множеството музеи, международни културни събития, галерии, Виенската опера. Музеят Албертина, Музеят за изящни изкуства, Природонаучният музей са някои от местата, които задължително трябва да бъдат посетени, заради своята уникалност.

Ако сте решили да посетите Виенската опера по време на престоя си в града, то лесно можете да си купите предварително билети онлайн, за да си осигурите добри места и едно наистина красиво и запомнящо се изживяване.

Виена е запазила духа на миналите епохи и с отворените за туристи дворци - Хофбург, Белведере и Шьонбрун. Уникалните сгради, домове на императори и императрици, принцове и принцеси, са със запазена атмосфера, която ще ви пренесе в миналото.

Може да се разходите из спалните и балните зали, из красивите градини и да усетите духа на една отминала епоха. Част от престоя си бихте могли да отделите за посещение на увеселителния парк "Пратер"

Местната кухня не е много разнообразна, но бихте могли да опитате традиционния Виенски шницел, приготвен от цяло тънко парче пуешко или свинско месо, гарниран с картофена салата и като допълнение да се насладите на крем супа от бели аспержи.

Едно леко австрийско вино или безалкохолен газиран сайдер биха били чудесно допълнение към избора на меню.

Виена е достъпна и близка до България дестинация. Екскурзия до австрийската столица ще ви измъкне мигновено от забързаното ежедневие.

Първото впечатление при пристигането във Виена е уредеността и осигурените удобства за обикновения човек – голямо, но лесно за ориентиране летище, множество варианти за трансфер до града (три вида градски транспорт и такси в непосредствена близост), мило отношение към чужденци.

Още с първото пътуване от летището до централната част прави впечатление красивата архитектура. Тук реставрацията на сградите, а не тяхното модернизиране, успява да запази духа и цялостния облик на града.

За настаняването има много опции. Туризмът е развит целогодишно и съответно има различни варианти за престой според възможностите – хотели, полупансиони, апартаменти за нощувки. Разходката из Виена може да направите пеша или с колело, което се намира лесно из града и струва 1 EUR на час. 

Кратък престой по време на ваканция трудно би могъл да ни даде отговори за социалната политика на страната, но чистотата, спокойствието в движението, учтивостта, мисълта за удобство в ежедневието остават усещането за внимание към жителите на Виена.

А красотата на града и невероятните места, които ви очакват там може да видите в галерията:

Опознай Виена

Зоологическата градина във Виена е най-старата в света. Инициатор за създаването на зоопарка е император Франц I преди повече от 260 г.

Тук е единственото място в Европа, където се развъждат панди.

Снимка: onkelramirez1 / Pixabay.com

Опознай Виена

Виенската опера, намираща се в сърцето на Виена, е една от емблематичните институции в града. Превърнала се в символ на много поколения, операта е открита в миналото с представление на родения в Австрия – Моцарт. Тук посетителите могат да се насладят на впечатляващи постановки и то през цялата година.

Снимка: Mike_68 / Pixabay.com

Опознай Виена

Белведере е бароков дворцов комплекс, построен през 1721 – 1722 по поръчка на принц Евгений Савойски. Залите тънат в позлата и в тях могат да се видят скулптури от Средновековието.

В картинната галерия може да се види най-богатата колекция от платна на известния австрийски художник Густав Климт. Тук е една от най-известните му творби – "Целувката". На картината художникът е изобразил самия себе си и своята любима Емилия Фльоге. 

На 1 март 1941 г. министър-председателят на България проф. Богдан Филов подписва тук споразумението за присъединяване на Царство България към Тристранния пакт Рим-Берлин-Токио.

Снимка: bogitw / Pixabay.com

Опознай Виена

Къщата на палмите в градината на двореца Шьонбрун е най-голямата оранжерия в Европа с тропически, субтропични и средиземноморски растения.

Франц Йосиф I е поръчал построяването й още през 1882 г. Представлява стоманено-стъклена конструкция с площ 4 900 кв.м. Разделена е на три павилиона за растенията от различните климатични пояси.

Снимка: robertprax / Pixabay.com

Опознай Виена

Виенско кафе и неповторима атмосфера. 

Снимка: jpeter2 / Pixabay.com

Опознай Виена

Площадът пред катедралата "Св. Стефан" през зимата. Коледната атмосфера във Виена ни пренася в приказен свят. 

Снимка: Julius_Silver / Pixabay.com

Опознай Виена

Дворецът Шьонбрун е сред най-големите атракции в Австрия. Заедно с градините си е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Този забележителен бароков ансамбъл отразява духа на Хабсбургите.

Снимка: manekj / Pixabay.com

Опознай Виена

Храмът Карлскирхе е една от най-красивите сгради във Виена. Построен е по времето на император Карл VI, в края на чумна епидемия. На тавана на църквата са изобразени 1730 светци, които се борят с чумата. 

Карлскирхе е в бароков стил, строежът е завършен през 1737 година. Интериорът е украсен с прекрасни стенописи и скулптури на барокови майстори. Тук Антонио Вивалди е бил свещеник и е написал и "Четирите годишни времена".

Снимка: domeckopol / Pixabay.com

Опознай Виена

Катедралата "Св. Стефан" е една от емблемите на Виена, построена е в готически стил и контрастира на архитектурата в града. Каменни ята от гълъби и хиляди цветни керемидени плочки, правят катедралата уникална за Европа.

Снимка: domeckopol / Pixabay.com

Опознай Виена

Виена – закуска край Дунав, обиколка с файтон по ренесансовите уличките на града, разходка из градините на принцеса Сиси, каничка кафе с торта Sacher и билет за Виенската опера…защо пък не?

Снимка: domeckopol / Pixabay.com

Опознай Виена

Храмът "Св. Франциск от Асизи" се намира на брега на Дунав. 

Снимка: pierre9x6 / Pixabay.com

Опознай Виена

Жилищната кооперация е по проект на ексцентричния и провокативен австрийски художник и архитект Фриденсрайх Хундертвасер. Шарената сграда се превръща в туристически магнит и е посетен от повече от милион гости на града.

Хундертвасер не взема никакви пари за дизайна на комплекса, казвайки, че е достатъчно да предотврати израстването на нещо грозно на това място и защитава отхвърления от кмета на Виена проект за сградата с мъжки стриптийз.

Снимка: Manne1409 / Pixabay.com

Опознай Виена

Това е един от първите музеи в света, който събира експонати на изящното и декоративното изкуство. Тук се съграняват колекции, принадлежали на Хабсбургите.

Посетителите могат да видят творби на Рафаело, Веласкес, Рубенс, Микеланджело и др. Самата сграда с красивия си интериор и добре поддържана градина също заслужава внимание. 

Снимка: aguettl / Pixabay.com

Опознай Виена

Глориет се намира на върха на хълма зад двореца Шьонбрун.

Снимка: Mike_68 / Pixabay.com

Опознай Виена

Красивият парк на двореца Белверде. 

Снимка: Skitterphoto / Pixabay.com

Опознай Виена

След падането на монархията през 1918 г. новооснованата Австрийска република става собственик на двореца Шьонбрун и отваря красивите стаи и зали за посетители. Шьонбрун става място за историческата среща между Джон Кенеди и Никита Хрушчов през 1961 г.

Снимка: Frank_P_AJJ74 / Pixabay.com

Опознай Виена

Природонаучният музей отваря врати през 1889 г. Заедно с Музея за изящни изкуства са построени като огледални сгради на площад Мария Тереза. Двете впечатляващи сгради са построени в неоренесансов стил, по проект на Готфрид Семпер и Фрайхер Хазенауер.

Природонаучният музей приютява сбирката с експонати на Хабсбургите, която е толкова богата, че вече трудно се разполага в двореца.

Снимка: maja7777 / Pixabay.com

Опознай Виена

Ще се захласнете по запомнящата се величествена осанка на катедралата "Св. Стефан". 

Снимка: NakNakNak / Pixabay.com

Опознай Виена

Силното въздействие на тази уникална сграда се усеща и вътре в нея.

Снимка: EM80 / Pixabay.com

Опознай Виена

Храмът на Тезей е неокласическа сграда, построена в периода 1819-1823г. под ръководството на архитекта Петер фон Нобиле.

Снимка: Pixabay.com

Опознай Виена

Фасадата на сградата привлича вниманието с асиметричните очертания, керамичните плочки, грапави стени и ярките цветове. Сградата е известна и с това, че няма два еднакви прозореца.

Покривът пък е застлан с 900 тона пръст, върху които растат трева. Дървета се подават от фасадата, сякаш излизат от стаите. Зеленината е в изобилие. 

Снимка: fgeissler / Pixabay.com

Опознай Виена

Дворецът се намира в парка "Лайнцер Тиргартен" и в миналото е бил ловен парк на Хабсбургите. Днес е част от Виенския музей и се използва за различни изложби.

Император Франц Йосиф I го подарява на съпругата си си императрица Елизабет (позната и като императрица Сиси). Вилата е наречена така заради статуята на Хермес, изработена от бял мрамор, която се намира в градината ѝ.

Снимка: domeckopol / Pixabay.com

Опознай Виена

Австрийската национална библиотека е една от най-красивите в света. Историята й започва преди повече от 650 години като имперска библиотека, която през вековете събира хиляди безценни томове.

Снимка: suju / Pixabay.com

Опознай Виена

Снимка: lapping / Pixabay.com

Опознай Виена

Част от престоя си бихте могли да отделите за посещение на увеселителния парк "Пратер", за да се повозите на известното виенско колело.

Снимка: EM80 / Pixabay.com

Опознай Виена

Кметството също е уникална сграда, която е реставрирана и съхранена, така че да запази духа на миналото. Построена е в края на 19 век в готически стил по проект на архитекта Фридрих Шмид.

Снимка: AntonTy / Pixabay.com

Опознай Виена

Разположението на Виена прави града уникален – животът през деня и през нощта е динамичен и разнообразен. Разходка с корабче по крайбрежието на река Дунав би могла да бъде прекрасен завършек на това пътешествие из сърцето на Европа – Виена.

Снимка: Julius_Silver / Pixabay.com