Ошо: Ако искаш свобода, ще трябва да пуснеш сигурността

  • Сподели:
Ошо:  Ако искаш свобода, ще трябва да пуснеш сигурността

Ти продължаваш да молиш за повече сигурност и едновременно с това за повече свобода. Но те не могат да са заедно. Ако искаш свобода, ще трябва да пуснеш сигурността, така или иначе тя е само илюзорна и всъщност не съществува.

Защото всъщност ти ще умреш - каквото и да правиш, ти ще умреш. Цялата твоя сигурност е само фасада, нищо не може да помогне.

Но като се страхуваш от несигурността, ти създаваш граници, ти създаваш огромни стени окoло себе си и тогава огромното небе е затворено. И тогава страдаш. И питаш: "Къде е небето?" и "Аз искам свобода и искам да тръгна". Но самият ти си създал тези граници.

Така че първо оттегли вниманието си от това да създаваш сигурен живот. Просто като оттеглиш вниманието си, стените около теб ще паднат. И тогава за първи път ще усетиш дъжда да пада право върху теб, и вятъра да те брули право в лицето, и слънцето да изгрява точно пред теб.

Ти ще си под широкото небе. И това е красиво. И то ти изглежда ужасно само защото си свикнал да живееш в затвор. И ще трябва да свикнеш на тази нова свобода. Тази свобода ще те направи по-жив, по-течащ, по-отворен, по-сияещ.

Ошо