Ошо: Лесно е да си простак, но трудно можеш да постигнеш простотата

  • Сподели:
Ошо: Лесно е да си простак, но трудно можеш да постигнеш простотата

Някъде Ницше е казал: Ако едно дърво иска да достигне небесата, корените му трябва да стигнат до самия ад. Той е прав. Ако искаш истинско разцъфтяване до небесата, корените ти трябва да достигнат до най-дълбокия ад на земята.

Докато човек живее живота си, докато минава през него, трябва да изживее всяка негова сянка и да опита от всеки негов вкус. Дори скиталчеството, дори отклоняването от правия път има своя смисъл, защото ако никога не се отклониш, няма да достигнеш до богато просветление, никога няма да постигнеш простотата.

Лесно е да си простак, но трудно можеш да постигнеш простотата. Простота се нуждае от постигането на много дълбок и сложен опит. Простащината не съдържа опит в себе си. Простакът може да е глупак, но не и мъдрец.

Мъдрецът е човек, който е изживял всички грехове на живота, който не е отрекъл нищо, който не е нарекъл нищо грях, който просто е приемал всичко, което се е случвало, като му е позволявал да се случи, който се е понасял заедно с всяка вълна, който се е шляел безцелно, който се е отклонявал от пътя, който е пропадал до ада.

Когато един грешник стане мъдрец, той става мъдрец, който притежава красота. Когато мъдрецът си е просто мъдрец, без никога да е бил грешник, той не е нищо повече от простак пропуснал живота. Никаква добродетел не може да бъде постигната, ако не е имало отклонение,заблуждение.

Oшо