Основните причини за ниско самочувствие

  • Сподели:
Основните причини за ниско самочувствие

Факторите, които допринасят за ниско самочувствие, са различни за всеки един човек. Нашите гени, култура, преживявания в детството и други житейски моменти играят роля в укрепването или разклащането из основи на индивидуалната увереност.

Въпреки че не можем да променим миналото, което е оставило отпечатък върху нашата личност, съществуват много начини, по които да променим мислите и очакванията си, за да придобием повече вяра в себе си.

Гени и темперамент

Част от това, което оформя нашето самочувствие, е закодирано в мозъка ни. Резултатите от редица проучвания показват нагледно как гените оказват влияние върху производството на определени вещества, свързани с подобряването на увереността. Серотонинът – невротрансмитер, свързан с щастието – и окситоцинът, известен като "хормона на прегръдките", се повлияват значително от определени генетични вариации.

Смята се, че между 25% до 50% от личностните характеристики, определящи самочувствието, се наследяват от родителите.

Някои аспекти от поведението също произлизат от темперамента. Ако по природа сте по-скоро плахи и наблюдателни личности, особено в непознати за вас ситуации, може да имате склонност да проявявате така наречената поведенческа инхибиция.

Това означава, че когато сте изправени пред нови и нетипични обстоятелства, вие най-вероятно спирате, за да установите дали нещата отговарят на очакванията ви. В случай че откриете разминаване или се изненадате от даден детайл, сигурно ще се опитате да се разграничите или избягате от ситуацията.

Поведенческата инхибиция в никакъв случай не представлява нещо лошо. Светът има нужда от хора, които не скачат с главата напред в неизвестното при всяка една възможност. Ако сте внимателна и резервирана личност, самочувствието ви може би не е най-силната ви черта. След като обаче опознаете себе си по-добре и идентифицирате талантите и уменията си, ще успеете да максимизирате своите способности, вместо непрекъснато да се борите с ограниченията на темперамента си.

Нашите преживявания оставят отпечатък върху самочувствието ни

Множество събития в нашето детство или по-късен живот могат да доведат до липса на увереност или дори да ни накарат да се чувстваме безполезни или негодни. Нека обсъдим няколко от тези негативни преживявания:

Травмиращо събитие

Физическият, сексуалният или емоционалният тормоз могат значително да повлияят на самоуважението и самочувствието ни.

Ако постоянно предъвквате неприятни спомени, белязани от изпитано насилие или агресия, или изпитвате силен срам и страдание заради преживяното, то тогава обмислете дали е необходимо да потърсите помощ от психотерапевт.

Неадекватен родителски стил на възпитание

Поведението на родителите ни оказва влияние не само върху развитието, а и върху самочувствието на детето в по-късен период от живота му.

Ако сте израснали в среда, където майка ви или баща ви постоянно са ви унижавали, пренебрегвали, подценявали или са ви сравнявали с другите малчугани на вашата възраст, вероятно все още носите в съзнанието си негативните изказвания на родителите си.

Също така цялостната ви философия за света и самите вас може да се измени значително, когато майка ви или баща ви страдат от психични разстройства или зависимост.

Тормоз в училище или на работното място

Ако като дете сте изпитали злобни коментари, обидни думи, подигравки и побой от другите съученици на свой гръб, вероятно все още носите белезите от неприемливото и силно нараняващо поведение на връстниците си.

Училищният тормоз, изпитан в ранните години от живота, може значително да понижи вашето самочувствие относно интелигентността, физическите умения или външния вид.

Тормозът на работното място, който включва прояви на неуважение от страна на колеги и началници, както унижаване пред останалите служители, могат да доведат до прекалена плахост, страх от свободно изразяване на мнението и липса на амбиция.

Пол, раса и сексуална ориентация

Редица проучвания показват, че жените изпитват много по-силен социален натиск да изглеждат приемливо и се притесняват много повече от това, как биват възприети от останалите. Следователно те имат склонността да поемат по-малко рискове.

Расата, културата и сексуалната ориентация на един човек също могат да окажат влияние върху самочувствието. Ако сте преживели някаква форма на дискриминация, сигурно сте приели за верни някои от негативните и неверни схващания за вашата личност, капацитет за развитие и роля в обществото.

Липса на информираност

Липсата на увереност в собствените възможности и потенциал може да произлиза от това, че не знаете какви са "правилата" на играта.

Например сигурно си мислите, че за да изглеждате решителни, неустрашими и сигурни в себе си, непременно трябва да имаме непоколебима вярва в себе си. Това обаче не е задължително.

Перфекционизмът е един от нездравословните когнитивни модели, които допринасят за ниско самочувствие. Ако вярваме, че трябва да сме наясно с всички променливи, преди да направим първата крачка, ние никога няма да се решим да действаме.

Подобен начин на мислене пречи да извършваме нещата, които ценим високо, тъй като страхът от провал и стремежът към съвършенство оковават съзнанието ни. Дори самото осведомяване за факторите, оказващи влияние върху самочувствието, представлява първата крачка към подсилването му.

Светът около нас

Много от явните и скрити съобщения, с които ни заливат социалните медии, могат да ни накарат да се чувстваме недостатъчно красиви, слаби, богати или умни.

Компаниите, които желаят да ви продадат продукта си, обикновено първо искат да ви внушат, че имате някакъв проблем, за чието съществуване дори не сте подозирали – кожата ви не е перфектна, дрехите ви не са модерни, килограмите ви са в повече, детето ви се нуждае от най-новата играчка и т.н.

Медиите са навсякъде, а рекламите им сякаш нямат край – виждаме ги на телефона си, в интернет, на билбордовете и докато гледаме телевизия.

Лесно е да започнем да вярваме в истинността на твърденията, пропагандирани в рекламите – за това, че всеки около вас има перфектния брак, работата мечта и външния вид на модел.

Важно е обаче да запомните, че в повечето случаи хората публикуват почти само своите най-хубави моменти, възхвалявайки преживяванията си и премахвайки това, което не се вписва в съвършената картинка, която искат животът им да представлява.

Всеки един човек се сблъсква с трудности, изпитва съмнения в собствените си възможности и може да се похвали с поне няколко физически несъвършенства. Просто не ги споделят в социалните мрежи.

Тревожност и депресия

Често силното безпокойство и депресията вървят ръка за ръка с ниско самочувствие. Ако вече сте диагностицирани с едно от двете психични заболявания, вероятно вече работите с психотерапевта си, за да изградите своята увереност.

Въпреки че назоваването на съмненията и страховете си е трудно начинание, изграждането на стабилно самочувствие ще ви помогне да се справите със симптомите на тревожност и депресия.

Източник: psychologytoday.com / Превод: framar.bg