Освободи своя мозък: деинсталирайте чуждите мисловни модели

  • Сподели:
Освободи своя мозък: деинсталирайте чуждите мисловни модели

В четири поредни материала ви представяме съветите на Идрис Аберкан, специалист по когнитивни невронауки, за освобождаване на мозъка и разгръщане на личния потенциал:

1. Практикувайте кристалнобистра субективност

2. Научете се да деинсталирате приложения

Мозъкът ни по рождение е зареден с предварително инсталирани програми. Тези "приложения" са качени в нашата психика главно в младежките ни години, без да го осъзнаваме.

Това се случва целенасочено от хора, ползващи се с авторитет пред нас: родителите ни, учителите, институциите, пресата и разбира се, самата държава. Именно това обстоятелство впрочем тласка тоталитарните държави отблизо да контролират психоменталното програмиране на своята младеж.

Всеки от нас знае как да инсталира и да изпробва приложения в мобилния си телефон и да ги деинсталира, когато вече не му трябват. Защо не сме способни да правим това и по отношение на собствения си ментален живот?

Ако родителите ни са ни втълпили, че даден народ притежава такъв и такъв недостатък, когато израснем, ние можем да деинсталираме тази вредна програма. Поради неразбиране юношеството несправедливо е наричано "период на глупостта".

Напротив, именно в тази възраст осъзнаваме, че от нас зависи да деинсталираме родителските приложения, да мислим със собствения си мозък, да бъдем господари на психоменталния си живот.

Също както в годините, когато прохождаме с първите си стъпки, тази възраст на изтриване на приложения отначало тръгва малко нескопосано (затова е и нарочена за "глупава"), но е от първостепенна важност за еволюцията на човечеството.

Защото човекът никога няма да е истински свободен, ако не се научи сам да избира програмите на менталния си свят.

Много са хората, които изкарват целия си живот под въздействието на "зловредни софтуери" (както се наричат компютърните програми, които забавят работата на компютъра), инсталирани в главите им.

И също като при компютърните програми, някои от тях имат графичен интерфейс, а други дискретно си работят в задния план на нашите компютри. Така някои зловредни ментални софтуери са осъзнати, а за други дори не подозираме.

Затова понякога ги деинсталират под хипноза – която представлява придобиване на "администраторски права" върху мисловните ни процеси.

Ако работите за постигане на кристалнобистра субективност, сами ще разкриете безполезните, опасни и осакатяващи програми, инсталирани в ума ви, без да подозирате.

Те могат да бъдат и напълно безобидни: една от първите зловредни програми, които се научих да премахвам от менталното си пространство, беше моята привързаност към оценката в училище.

Един ден си дадох сметка, че дотогавашното ми обучение не ме е подготвяло да търся истината, а да получавам различни по големина "захарчета", в зависимост от одобрението на учителите, дори ако е трябвало да пиша в съчинението си неистини, само и само да си получа възнаграждението.

Това приложение изглеждаше до такава степен част от мен, че отначало ми се струваше, че ако го изтрия, ще отрежа част от идентичността си. Нищо подобно: да възвърнете контрола над менталния си живот винаги е освобождение.

Из "Освободи своя мозък" от Идрис Аберкан, издателство "Изток-Запад"