Отпуснете се на течението и вижте какво ще ви подари животът

  • Сподели:
Отпуснете се на течението и вижте какво ще ви подари животът

Коригиране на сценария

Погледнете всичко, което ви заобикаля с очите на наблюдател. Вие сте участник в пиесата и същевременно играете сякаш отстрани, забелязвайки всяко движение в заобикалящата ви обстановка. Недейте да държите на своя сценарий, позволете на света да се движи по течението на вариантите.

Това не значи, че е нужно да се съгласявате абсолютно с всичко. Едно е да затворите очи и да се предадете на отнасящия ви поток и съвсем друго – целенасочено и осъзнато да се движите по течението. Сами ще разберете къде трябва да стегнете юздите, а къде съзнателно да ги отпуснете.

Пуснете света и наблюдавайте движението му. Следете го като мъдър наставник, предоставящ на чедото си свобода на избора, като само от време на време го подтиквате в нужната посока. Ще видите как светът ще се завърти около вас.

Тълкуване:

Човек е неуверен, когато го водят със завързани очи. Разумът не може да се примири, че нищо не става или пък събитията не се развиват така, както е запланувал. Той е устроен като кибернетичен автомат: ако алгоритъмът на работата се нарушава, светва червена лампичка.

Примитивизмът на така наречения здрав разсъдък е, че гой не само предлага стереотипна програма за действие, но и държи тя да се изпълнява. В повечето случаи не е необходимо да действате активно – напълно достатъчно е гъвкаво и меко да следвате събитията.

Ако не му се пречи, течението на вариантите насочва събитията по най-оптималния курс. Необходимо е да обърнете тъповатото намерение на разума в обратната посока – нека динамично коригира своя сценарий, като включва в него всичко непредвидено.

Такава задача не е обичайна за него, но това е единственото действено средство, позволяващо да излезете от ролята на коте, което си играе с огледалото. Съзнателно отказвайки се от контрола, вие ще получите реален контрол над ситуацията.

Вадим Зеланд, из "Принципи на транссърфинга"