Отстрани лошите спътници от живота си

  • Сподели:
Отстрани лошите спътници от живота си

Животът е пълен със стръмнини и пропасти. За да развием своя икигай и да достигнем жизнените си цели, изключително важно е да се обкръжим с тези хора, които ще ни помагат в изкачването на нашите върхове и ще ни оказват подкрепа в моментите на опасност.

ЕМОЦИОНАЛНА ЗАРАЗА

"Всеки от нас познава хора, които при контакт ни предават енергията си, с които, без да знаем защо, се чувстваме добре. Както и хора, общуването с които ни потиска, натъжава и ограбва енергията ни. Всичко това се случва, защото във връзките ни с другите, всеки ден и всеки път, ни заразяват техните емоции." - Феран Рамон-Кортес

Лошите спътници

За да направим "кастинг" за създаване на най-добрия екип, можем да започнем с разчистване. Ако искаме да изпълним нашия икигай, трябва най-напред да идентифицираме лошите си спътници, с които "сме в една лодка".

Те са онези, които:

● постоянно се оплакват и критикуват другите (със сигурност и ние ще станем обект на критиките им). Това са хора, които заразяват със своята негативност;

● крадат твърде много от времето ни, като непрекъснато изискват прекалено много внимание или постоянно търсят услуги;

● подвеждат ни точно в онези моменти, когато се нуждаем от тях.

Лесно е да разпознаем този тип хора – обикновено, след като прекараме известно време с тях, се чувстваме уморени, раздразнени или обезсърчени. С други думи, чувстваме се по-зле.

Най-добре е да се научим да ги забелязваме и периодично да ги отстраняваме от живота си – така ще освободим време, което да споделяме с по-ограничен и по-смислен кръг от приятели.

КАЖИ МИ С КОГО ПРЕКАРВАШ НАЙ-МНОГО ВРЕМЕ, ЗА ДА ТИ КАЖА КЪДЕ СИ

Преди няколко десетилетия американският предприемач Джим Рон става известен със своя реч, в която споделя следната идея: "Ти си средноаритметично на петимата души, с които прекарваш най-много време." Тоест нашите спътници, тези, с които "сме в една лодка", определят средното ниво на щастието ни, както и на ефективността ни във всяка област.

Създаването на добър екип, придружаващ ни в нашия икигай, е нещо много важно. Както успехът на една експедиция зависи от сбора на силите и способностите на членовете в групата, така и всекидневният ни живот е повлиян от хората, с които прекарваме най-много време.

Според Джим Рон, ако оценим по скалата от 1 до 10 степента си на радост, която изпитваме от контакта си с нашите 5 души, средноаритметичното между тези оценки ще бъде собственото ни ниво на радост.

Представи си, че радостта, която ти носят твоите пет души, оценяваш с 9, 8, 8, 2 и 3. Средноаритметичното на тези числа е 6, което означава, че ти си умерено щастлив в живота си. Ако искаш да повишиш "оценката", престани да се виждаш много често с онези двама, които си оценил с 2 и 3, и ги замести с хора с по-висок жизнен тонус. Така незабавно ще се повиши и нивото на собствената ти всекидневна радост.

Феран Рамон-Кортес – експерт в областта на комуникациите, обяснява, че психическият ни баланс зависи от емоциите, които обменяме с останалите всеки ден.

По собствените му думи, "осъзнаването на емоционалното заразяване може да обърне на 180 градуса живота и връзките ни (...). Всички ние предпочитаме да общуваме с хора, които "зареждат батериите" ни, а не с такива, които крадат от енергията ни. Съзнателният избор с какво искаме да се "заразим" ще ни помогне да поддържаме по-добри връзки и да се сдобием с по-добри спътници."

КАК ДА НАПРАВИШ КАРТА НА ПРИЯТЕЛИТЕ СИ?

Първата крачка към това да разбереш какви са приятелствата ти и да сложиш ред в тях е да определиш какъв вид връзки установяваш с всеки човек, какво изискват те от теб и какво ти носят.

За да визуализираш по-добре тази задача, раздели хората, с които общуваш, в следните две групи:

1. Приятели, които винаги или почти винаги ми носят оптимизъм и добра енергия, които се вълнуват искрено от живота ми и ми вдъхват увереност.

2. Хора, които винаги или почти винаги ми говорят за себе си, често искат услуги и изказванията им за живота в повечето случаи са негативни; или хора, с които общувам по задължение, но не ми е особено приятно да ги виждам често.

Щом разделиш социалния си кръг на две части, отговори си на важния въпрос: Към коя група принадлежи всеки един от 5-те души, с които прекарвам най-много време?

После приложи упражнението на Джим Рон по отношение на личното си щастие или на онзи аспект от живота си, който искаш да подобриш. Ако средното ти число е ниско заради някой "двойкаджия", помисли как да отдалечиш този човек от обкръжението си и потърси на негово място някой "експерт" в областта.

Откъс от книгата "ДА ИЗЖИВЕЕШ СВОЯ ИКИГАЙ" от Ектор Гарсия, Франсеск Миралес, издателство Gnezdoto.net.