Пет начина за положителна лична промяна в живота ни след пандемията

  • Сподели:
Пет начина за положителна лична промяна в живота ни след пандемията

 

Без съмнение, последните дванадесет месеца бяха по-различни от всичко, което ни се случи през новото хилядолетие. Пандемията промени живота ни по начин, който едва ли някой можеше да си представи. Видяхме глобален локдаун, бяхме принудени да останем у дома за дълго, децата спряха да ходят на училище, отменихме събития, стана невъзможно да пътуваме, получихме депресия и паник атаки... Спряхме да правим  планове и животът ни беше сложен на изчакване. Не беше лесно за никого, особено за тези, които загубиха много повече от усещането си за спокойствие и свобода.

Година по-късно навлизаме в етап, в който, макар и бавно нещата трябва да започнат да се подобряват. Сякаш виждаме малка светлинка в края на тунела и е време да помислим за живота си след пандемията. Локдаунът ни опари, но ни помогна да оценим някои неща, както никога преди това - срещите  с приятели, семейните празници, плановете за отменените пътувания или удоволствието просто да излезем на дълга разходка в парка с любим човек. Пандемията промени гледната ни точка и ни даде свободата да се фокусираме върху истински важните неща за нас, вдъхновявайки ни за всички  промени, за които мечтаехме, но нямахме куража да се борим, оправдавайки се с липса на време или подходящи обстоятелства.  

Е, може би сега времето дойде... Ако сте имали нужда от зов за събуждане, който да ви вдъхнови да смените посоката, тогава изминалата година трябва да изпълнила задачата си. Ако търсите промяна и различно бъдеще, може би ще ви е полезно да видите пет начина да ги постигнете.

 

Пътуване

В момента единственото нещо, което можем да правим, е да стоим в къщи и просто да си представяме страхотни пътешествия, но от друга стана това пък подхранва амбицията ни да ги осъществим наистина.

Няма значение дали сте били запален пътешественик преди или не, светът рано или късно отново ще отвори врати и ще е готов да ни предложи незабравими преживявания и места. Най-вероятно начинът, по който ще пътуваме, ще бъде по- различен за известно време, но всички прекрасни дестинации продължават да са там и да ни очакват. Независимо дали бленувате за безкрайни плажове и слънце или бели писти и зелени гори, дали ви привличат щури мегаполиси или тиха идилия, непознати култури или вековна история- пригответе се да ги преживеете при първа възможност.

 

Самоусъвършенстване

Дългият период на затворени зали за спорт и забавления и забраната за всякакъв вид събирания на групи ни накара да осъзнаем каква е стойността на това да можеш да спортуваш, да опиташ нови занимания, хобита или да получиш нови познания или умения.

Ако дълго сте отлагали да започнете да спортувате, да се запишете на онзи така мечтан курс по йога, да научите нов език или да обогатите кулинарните си умения, не чакайте повече - сега е моментът!

 

Подобрения в къщи

Разбира се,  не е необходимо промените у дома да са големи, за да имат положителен ефект върху ежедневието  и настроението ни.

Може би работите дълги часове от вкъщи и връзката с партньора ви страда от това, може би искате да прекарвате повече качествено време с децата? Или пък искате да си създадете нов домашен ритуал,  да направите разместване или освежаване, да опитате да се храните по –здравословно  или да започнете нов режим на физическа активност? Ако наистина усещате, че имате нужда от някаква промяна, започнете сега дори с малки стъпки и след време ще сте благодарни на себе си.

 

Преместване

Интересен и положителен ефект от пандемията е тенденцията все повече хора да се установяват трайно в по-малки населени места.

Работата от вкъщи с ограничените жилищни площи в градските апартаменти, пустите улици и затворени заведения и невъзможността да използваме благата на градската среда провокира много от нас да изберат да се преместят в провинцията, което вдъхна нов живот и енергия на малките градчета и села в България. Имайки предвид нагласите на много компании, че традиционният начин на работа в голям офис с фиксиран работен  ден вероятно никога няма да се върне в предишния си вид, такава стъпка днес изглежда още по- примамлива. Несъмнено тя би имала положителен ефект върху качеството ни на живот, давайки ни повече простор, повече спокойствие и време, спестено от ежедневното препускане до и от офиса в големия град, по-близка връзка с природата и по-здравословна среда, в която да отглеждаме децата си.

Нова кариера

Ние прекарваме по-голямата част от живота си работейки и е добре да сме уверени, че се занимаваме с нещо, което работи и в наша полза.

Може би сега е времето да се запитате къде се намирате във вашия професионален път.  Въпрос на време ли е да постигнете целите, които сте си поставили в настоящото си поприще или може би е време да направите промяна - да смените ролята, компанията или дори индустрията, в която работите? Най-вероятно вече знаете отговора на този въпрос и ако не се чувствате комфортно в настоящата си позиция,  подгответе се добре и се гмурнете смело в това, което смятате, че има потенциал да ви направи по-щастлив човек.

 

Пет начина за положителна лична промяна в живота ни след пандемията
Пет начина за положителна лична промяна в живота ни след пандемията
Пет начина за положителна лична промяна в живота ни след пандемията