Пет причини за сигурен неуспех

  • Сподели:
Пет причини за сигурен неуспех

Без значение колко банално ще ви се стори, най-сигурният начин за категоричен неуспех е да се сравнявате с другите.

Мисълта "моите резултати са по-лоши, отколкото тези на другите" е меко казано разрушителна и рядко действа мотивиращо. Често тя води до черната дупка - завистта, където енергията ви изчезва безследно. А без енергия, накъде?

Ето няколко начина да не успеете, които е добре да избягвате!

Смятате разсъжденията за загуба на време

А дали пък под въздействието на неосъзнати импулси не попадате в най-неприятните за вас ситуации?

Очаквате някой винаги да ви казва кое е правилно и кое не

Или още по-лошо - ако съществува такъв човек в живота ви, вие се съгласявате с него, без да поставяте думите му под съмнение.

Неблагоразумно е да се надявате, че роднини или приятели ще зарежат собствения си живот и ще се втурнат да ви предпазват от грешките ви. А и това май беше вашият живот, защо им е да го правят?

Не довършвате нищо докрай

Не заради друго, а просто защото най-много се страхувате да чуете, че всичко е било грешка. Че сте губещ. И какво, ако се провалите? По-добре завършен провал, отколкото незавършен успех.

Мисълта "ако бях действал правилно, всичко щеше да бъде наред"

Толкова стриктно се придържате към предварително начертан маршрут, че не забелязвате кога обстоятелствата се обръщат срещу вас. 

Вярвате ли, че съставянето на по-подробен план ще ви предпази? Може да опитате... А може и да пробвате да реагирате адекватно и навреме в неочакваните ситуации. Тук залагам повече успех.

Постоянно търсите подкрепа или още по-лошо - съчувствие

Реално никой не е длъжен да ви осигурява психологическа подкрепа, още по-малко да ви бърше сълзите при всеки неуспех. Нямате право да го очаквате от околните.

Ако откривате себе си в горенаписаното и нямате желание за промяна, имате гарантиран неуспех. Ако се разпознавате, но не си го признавате - също. Но запомнете, че никой не ви е длъжен за нищо.

Това е вашият живот, вашите грешки, вашите успехи и неуспехи. Насладете им се :)