Петльовден е!

  • Сподели:
Петльовден е!

Петльовден е български народен празник, обичай с регионално разпространение. Чества се главно в източнобългарската етническа територия – от Одринско и Лозенградско до Добруджа.

Празнува се на 20 януари (нов стил) или на 2 февруари (стар стил).

Мъжки празник

Приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата. На някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден.

Според някои изследователи е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци.

Преданията разказват следната 300-годишна история

Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък – кръвния, взимането на малки момчета за еничари.

Легендата разказват как смела голичанка (с. Голица, Варненско) скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано.

Тогава тя заявява, че сама ще заколи скъпото си момче, но не ще им го даде.

През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, заклала в полунощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред.

Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Голица.

Оттогава та до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български.

Сретение Господне

На 2 февруари е и Сретение Господне. Според православния календар това е един от четирите празника, посветени на Божията майка.

Мойсеевият закон повелява всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно пред Бога. Затова 40 дни след раждането на Исус Христос Дева Мария занася своя Младенец в Йерусалимския храм.

По материали от "Уикипедия".