Почитаме паметта на Св. Стефан

  • Сподели:
Почитаме паметта на Св. Стефан

Православната църква почита днес паметта на първия християнски мъченик – свети Стефан. Той е създател на първата християнска общност. Тъй като тя започнала да набира сила, юдеите обявили св. Стефан за измамник и го пребили с камъни. Единствената, която се молела за него, била св. Богородица.

Празнична трапеза

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини. Най-често се приготвят свинско с кисело зеле и баница с месо.

Обичаи

Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода.

На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот. Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

Честит имен ден!

На този ден имен ден празнуват Стефан, Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка.

Източник: Първите 7