Предсказанията на Нострадамус

  • Сподели:
Предсказанията на Нострадамус

Възможно ли е един френски лекар и астролог от 16 век да е предсказал възхода на комунизма,  абдикацията на краля на Великобритания Едуард VIII поради любовта му към една разведена жена и японското нападение на Пърл Харбър? Тълкувателите считат, че мъглявите и символични четиристишия на Нострадамус са предвидили събития по целия свят. А някои събития все още предстоят. Най–забележителното е краят на света – катаклизъм, донесен от огнен вятър. И други ясновидци са ни оставили предсказанията си за надвиснала глобална катастрофа.

Полунощ е и астрологът се изкачва по спиралната стълба към тайния си кабинет на тавана. Знае, че там няма да бъде обезпокояван и че жена му ще спре всеки посетител, който не е добре дошъл. Сяда пред трикрака месингова масичка, полага между крачетата й жезъла си от лаврово дърво и поръсва полите на робата и краката си с вода. За миг се плаши от силата, която ще извика. После смелостта му се възвръща, той поставя съд с вода на масичката и безмълвно се вглежда в течността. След малко силата започва да му ,,говори” и той е обладан от ,,божествена енергия”. Водата се изпълва с облаци и в нея той съзира видения от бъдещето – картини на война, глад, земетресения, огън и бедствия. Запалвайки тънка свещица, астрологът изпада в транс, при който пътуването му в бъдещето става по–ярко и подробно. През цялото време, докато гласовете от Космоса продължават, а образите във водата не спират, той записва виденията си в дебела книга, с листа от тънък пергамент. Продължава до зори. По–късно, когато започне да се зазорява, астрологът престава да вижда и да чува. Отпуска се, изтощен в креслото си.

Всичко това звучи като старомодна мелодрама, но за човека, който участва в нея, е съвсем сериозна работа. Този човек е френският лекар и астролог Нострадамус. За него това е единственият начин, по който той би могъл, по неговите думи ,,да оставя спомен за мен, след смъртта ми, за обща полза на човечеството относно онези неща, които ми е открила Божествената същност, чрез астрономическите изчисления”.

Използвайки смесица от знания и интуиция, Нострадамус се концентрира по–скоро само върху факти за бъдещето, отколкото върху дати. Той има познание за бъдещето на повече от една страна или континент. Някои от най–впечатляващите му предсказания се отнасят до Съединените щати, тяхното население и политическите му водачи. Изглежда, че астрологът е предвидил разрушаването на Ню Йорк, споменавайки на три места ,,разтърсващия земята огън, който, ще причини трусове, около Новият град”, ,,четвърт от небето, ще гори огън, доближава Великия Нов град” и ,,Царят, ще иска, да влезе в Новия град”. Освен опустошението и нашествието в Ню Йорк, Нострадамус предсказва, че цялата територия на Съединените щати, ще бъде въвлечена в една подобна на катаклизъм Трета световна война. Това ще започне в Китай и ще завърши с небе пълно с ,,оръжия и ракети”с огромни поражения, ,,нанесени върху лявото” (в този случай Западното полукълбо). Онова, което прави пророчеството по-страховито, е как очевидно описва атомната атака над Нагасаки и Хирошима през 1945 година.

Малко преди смъртта си Нострадамус вече е успял да предскаже редица несвързани едно с друго и разнообразни събития, като победата на генерал Шарл де Гол при президентските избори във Франция, унгарската революция през 1956 г., смъртта на Хитлер в неговия берлински бункер, разпадането на френската отбранителна линия по време на Втората световна война и грипната епидемия, която преминава през света през 1918–1919 година – ,,епидемията “ последвала  ,,ужасната война”.

Произведението на Нострадамус е осъдено формално от Папския съд едва през 1781г., когато бива прибавено към списъка на забранените книги. По онова време влиянието на ясновидеца и неговият пример вече са му създали последователи, както сред кралските особи, така и сред по-обикновените хора.