Притча за успеха в живота

  • Сподели:
Притча за успеха в живота

В малко мексиканско селце акостирала лодка. Американски турист похвалил мексикански рибар за високото качество на уловената риба и го попитал колко време му е отнел уловът.

- Не беше дълго - отвърнал рибарят.

- Защо тогава не остана по-дълго, за да уловиш повече? - попитал американецът.

Рибарят обяснил, че този малък улов бил достатъчен, за да покрие нуждите му и тези на неговото семейство.

- А какво правиш през останалото време? - попитал американецът.

- Спя до късно, ловя малко риба, играя с децата си, а следобед спя с жената. Вечер отивам в селото, за да се видя с приятелите си, да пийна чашка-две, свиря на китара и пея песни...Водя пълноценен живот.

Американецът го прекъснал.

- Аз имам магистърска степен от "Харвард" и мога да ти помогна. Започни като всеки ден оставаш и ловиш риба малко по-дълго. След това продаваш допълнителната риба, която си уловил. С повечето пари, които изкараш, ще си купиш по голяма лодка. С повечето пари, които по-голямата лодка ще ти донесе, ще си купиш втора и трета и така нататък, докато не се сдобиеш с цяла флотилия от траулери. Вместо да продаваш рибата си на посредник, можеш да се договориш направо с преработвателния завод или дори да отвориш собствен. След това ще напуснеш това малко селце и ще се преместиш в Мексико Сити, Лос Анджелис или дори Ню Йорк Сити. Оттам ще можеш да направляваш многопластовия си бизнес.

- Колко време ще ми отнеме? - попитал рибарят.

- Двайсет, може би двайсет и пет години - отвърнал американецът.

- Ами след това? - попитал рибарят.

- Тогава вече става интересно - засмял се американецът. - Когато бизнесът ти се разшири много, започваш да продаваш акции и да изкарваш милиони!

- Милиони ли? Наистина? Ами след това?

- След това ще можеш да се пенсионираш, да живееш в някое малко крайбрежно селце, да спиш до късно, да си играеш с децата, да ловиш риба, да си поспиваш следобедите с жената и да прекарваш вечерите си в пиене, пеене, свирене на китара и приятно прекарване с приятели.

Източник: "Отговорът: Как да вземете съдбата си в ръце и да се превърнете в човека, който искате да бъдете" от Алън и Барбара Пийз