Протокол с ватикански привкус

  • Сподели:
Протокол с ватикански привкус

Обръщението към папа Франциск е с "Ваше Светейшество" вербално, а невербално, в писмен вид - "Светият Отец".

Папата е един от най-почитаните, всепризнати и обичани фигури в целия свят. Главата на най-влиятелната политическа и религиозна институция, негово Светейшество папа Франциск е силно разпознаваема и дълбоко уважавана персона за около 1, 5 млрд. римокатолици и за тях той е равен на Бог.

Американското списание "Форчън" го определи за най-влиятелния световен лидер за 2013 г., а списание "Таймс" го направи човек на 2013 г. Папата има много остра социална позиция и изразява открито мнението си по редица наболели житейски въпроси.

Той призова мафията "да спре да прави зло". Наричат го "Различният папа" заради волята му за сближаване на църквата до ежедневните проблеми на обикновения човек.

Да се срещнеш с папата е висока чест и привилегия. Малцина са избраните да имат възможността лично да видят Светия Отец и непосредствено да се докоснат до неговия свят.

Протоколът

Протоколът за посещение при папата се счита за най-строгия и неговото спазване е безпрекословно. Папа Франциск е много скромен и земен човек, но и той се подчинява на условностите на нормите на поведение на собствената си институция.

Дрескодът при официална аудиенция при папата е строг. Изисква се Business formal или Business general стил. Обръща се особено внимание на дамите да бъдат с покрити ръце, колене и коси, а за господата се иска да са в идеално изглеждащи костюми, обути в почистени и лъснати обувки.

Доскоро посещението при Светия Отец на дами с панталони бе табу, но това вече е либерализирано и те могат да се появят в строг делови костюм, в черен цвят. Кавалерите трябва да са гологлави, без шапки в негово присъствие. Ръкавици не се допускат. Телефони, чанти и други предмети, извън уточнените предварително, не се носят.

Поведение

След като сте въведени и преминете през огромните и дълги ватикански коридори и сте вече до мястото на срещата си с папата, се постарайте да изглеждате смирено и тихо. Не показвайте вълнението си, застанете спокойно, но тържествено и изчакайте папата да се появи. Щом го видите да влиза, ръкопляскайте, но не шумно, докато той се приближи и се установи за срещата.

Когато папата подходи към вас, поклонете се, ако сте католик и папата предложи пръстена си, стоящ на дясната му ръка, огъвате коляно и в тази поза целунете пръстена му. За източноправославните християни и нехристияните това правило не важи, те само се ръкуват с него. Винаги първи папата подава ръка, след това посетителят я поема и разтърсва елегантно и непродължително.

Целуването на папския пръстен е норма на високо уважение и обич и все по-чести са случаите, в които неримокатолици целуват пръстена на Светия Отец. Редът на представяне на присъстващите на аудиенцията на държавния глава на Ватикатна става по предварително изготвен списък от служителите на протокола на Светия Отец и този списък е доста стриктен.

Хората, които са в разрез с изискванията на канона, не се допускат до среща с папата. Това са провинили се спрямо закона, живеещи в грях, не сключилите брак с половинките си официални лица и държавни глави и т.н. Например папата не се срещна с киноиконата София Лорен, която е омъжена за съпруга си от много години, но той не се е освободил църковно от брака си с предишната си съпруга.

Детайли 

Обръщението към папа Франциск е "Ваше Светейшество" и "Светият Отец". С папата се обсъждат теми от общ интерес или се говори по въпроси, които той засяга в разговора.

Папата е винаги подготвен за гостите си и често ги поздравява на родния им език, а когато го владее, го ползва обезателно и непринудено.

Когато аудиенцията приключи и папата се приготвя да се оттегли, посетителят остава да стои прав, изпраща го с вперен поглед в него и стои така, докато Светият Отец не си тръгне окончателно от залата за срещи.

Щом папата ви заговори, кажете: "за мене е чест да се запозная с Вас, Ваше Светейшество". Спазвайте добрия тон на поведение и се въздържайте от всякакви думи и действия, които са извън рамките на протокола на срещата. Светият Отец е много зает човек и има лимитирано време за срещите си и това правило никога не се нарушава. 

Той е отделил от ценното си време, за да стане духовен посредник между вас и висшата небесна сила. Вие сте изключително привилегирован да бъдете чут и видян от човека, които се моли за мира, здравето и благоденствието на всеко живо същество на планетата.

При официална аудиенция на държавен глава се разрешава членове на семейство му и екипът му да го придружават. Разрешено е поднасянето на подарък на Светия Отец, който трябва да бъде съобразен с естеството на протоколното събитие.

При разговор с папата:

– Не се говорят излишни думи;

– Не се говори за политика;

– Не се говори високо;

– Не се задават лични въпроси;

– Не се говори за себе си;

– Не казвайте шеги и вицове;

– Не нарушавайте правилата, с които ви инструктират служителите от папския протокол преди да влезете на аудиенция при папата;

– Не се докосва папата;

– Не коментирайте папата;

– Не коментирайте папската институция, миналото й;

– Не се скъсява дистанцията от 1,5 метра около папата;

– Не си взимайте нищо за спомен от Ватиканския дворец, освен дадения от Светия Отец подарък, който е от религиозно естество – броеница или медальон;

– Не се опитвайте да снимате по време на аудиенцията. Има специален папски фотограф за тази цел, който ще ви предостави снимките в последствие;

– Не се отделяйте от групата и спазвайте правилата за сигурност;

– Не носете ръкавици;

– Не носете претрупани бижута, бъдете семпли в начина си на обличане;

- Не носете отворени обувки, тип сандал, чехли или джапанки;

– Не правете и говорете неща, които могат да обидят папата.

След края на срещата с папата не се прави публично достояние съдържанието на проведените разговори.

Общи аудиенции

Папата прави общи аудиенции в катедралата "Свети Петър" и на открито на площад "Свети Петър" в Рим, Италия, на които присъстват много богомолци. Тогава протоколът по провеждане и протичане на срещите с папата е различен, но винаги се изисква почтително поведение и облекло, както и благовъзпитано отношение към Светия Отец и папската институция.

Както стана ясно, всички дами, които се срещат с папата, трябва да са облечени с дрехи в черен цвят и подходящи за посещение в храм дължина и форма. Косите им да са прибрани и покрити с черен шал от коприна, дантела или шифон.

Това правило има изключение за: принцеса Щарлин от Монако, принцеса Марине от Неапол, великата херцогиня Мария Тереза от Великото Херцогство Люксембург, кралица София и кралица Летисия от Кралство Испания, кралица Паола и кралица Матилда от Кралство Белгия, които могат да бъдат облечени в тоалети с бял цвят, защото са водещи дами от европейските католически монархически дворове.

Папа Франциск

Папата (Pope) е понтифик на Римокатолическата църква. Той е и глава и суверен на Светия престол, наследник е на Свети Петър, глава на Католическата църква и неин върховен йерарх, както и абсолютен суверен на града-държава Ватикана.

Настоящият папа Франциск държи първенството по няколко точки:

- той е първият йезуит, който е избран за най-висш католически духовник;

- той е първият, който е роден в Новия свят, макар да има италиански корени и стана понтифик на Римокатолическата църква;

- той е първият, който решава да носи името Франциск в цялата папска история (роден е с името Хорхе Марио Берголио в Буенос Айрес, Аржентина през 1936 г.), като приема за свой покровител свети Франциск от Асизи. Изборът на папско име се нарича пиетет и винаги е свързано с афинитета на настоящия папа към определен свой предшественик папа или към даден светец. Свети Франциск от Асизи е покровител на Италия и на животните;

- той е първият, който живее в скромно двустайно жилище в католическо общежитие, разположено непосредствено до базиликата "Свети Петър", а не използва огромния 12-стаен апартамент, с всички екстри, в който са живели преди него папа Йоан Павел II и папа Бенедикт XVI;

- той е първият, който подари за благотворителност специално направеното за него ламборгини Huracan, в цветовете на Ватикана - бяло и жълто.

Избран е на 13 май 2013 г. след абдикацията на папа Бенедикт XVI и оттогава води неотлъчно католическото паство.

Папа Франциск има дипломи по химия, хуманитарни науки и философия, фен е на баскетбола и има членска карта на футболния тим на Сан Лоренцо де Алмагро, Буенос Айрес, Аржентина.

Протокол с ватикански привкус

Снимка: Mikdev / Pixabay.com

Протокол с ватикански привкус

Снимка: Annett_Klingner / Pixabay.com

Протокол с ватикански привкус

Снимка: Annett_Klingner / Pixabay.com

Протокол с ватикански привкус

Снимка: Martin Link / Pixabay.com

Протокол с ватикански привкус

Снимка: manfred Kindlinger / Pixabay.com

Протокол с ватикански привкус

Снимка: Ana Jimenez / Pixabay.com

Протокол с ватикански привкус

Снимка: Wengen / Pixabay.com

Протокол с ватикански привкус

Снимка: Maurisa Mayerle / Pixabay.com

Протокол с ватикански привкус

Снимка: Albert Dezetter / Pixabay.com

Протокол с ватикански привкус

Снимка: Matt Sawyers / Pixabay.com

Протокол с ватикански привкус

Снимка: Giraffew / Pixabay.com

Протокол с ватикански привкус

Снимка: Shlomaster / Pixabay.com