ПсихоЛогически факти за любовта

  • Сподели:
ПсихоЛогически факти за любовта

Хората са като книгите. Едни са дълбоки, проникновени и те учат на нещо, други са простички, но откровени, трети са загадъчни. Но никога не са еднакви, дори да си приличат.

Именно това многообразие прави взаимоотношенията ни едновременно сложни и интересни. Що се отнася до любовта - е, тук автоматично вдигаме level-а и се приближаваме до висшата математика.

Има обаче няколко неща, предоставени ни щедро от науката, които могат да ни бъдат полезни в разбирането на любовта. Ето някои любопитни предложения:

1. Жените харесват по-малко мъжете с коремчета. Голямото количество коремна мазнина говори за ниски нива на тестостерон. Това означава, че либидото е понижено, както и репродуктивните функции.

2. Мъжете са склонни да се интересуват повече от жени, чиято костна структура напомня тази на майките им. (Така значи. Имало научно обяснение защо "при мама е най-вкусно".)

3. Проучвания показват, че щастието е заразно. За някои може да се окаже трудно да си тръгнат от човек, който е щастлив. (Дали това означава, че някой може да те прави нещастен, но той самият да е щастлив и това да причината да не можеш да се откъснеш от него? Психолози, какво мислите?)

4. Според някои психолози, хората не са способни да бъдат "просто приятели" с противоположния пол. (По този въпрос дори специалистите не са единодушни.)

5. Когато двама души, които са влюбени, се гледат в очите, сърдечните им ритми се синхронизират. Проучванията сочат, че когато мъж и жена се обичат, връзката им е толкова силна, че само три минути вглеждане един в друг са достатъчни сърцата им да затуптят в един ритъм.

6. Когато два характера си приличат прекалено е по-вероятно връзката да не просъществува. Същото е и с противоположните характери, макар всички да сме чували израза "противоположностите си приличат" неведнъж. Според изследователи в областта, между двама души трябва да има солиден фонд от сходства, но и неща, които могат да научат един от друг.

7. Когато една жена спре да се ядосва и да се кара на мъжа си - е, почти сигурно е, че тя вече не го обича. (Не, това определено не е шега!)

8. Ако човек се стреми да бъде перфекционист в любовта, това може да доведе до стрес и дори депресия. (Докато разберем, че проблемът е нашият перфекционизъм, вече наистина сме създали проблем във връзката си. Любовта не е перфектна, ние също! :)