Ралф Емерсън: Единственият начин да имаш приятели, е да бъдеш приятел

  • Сподели:
Ралф Емерсън: Единственият начин да имаш приятели, е да бъдеш приятел

Понякога парите струват твърде много, казва Ралф Уолдо Емерсън (1803-1882) - американски поет, писател, философ и основоположник на трансцедентализъма - движение, чиято основна идея е изградена върху вярването, че светът е нещо много повече от това, което човек вижда и възприема.

HighViewArt.com подбра любимите си мисли от Ралф Уолдо Емерсън:

1. "Да си велик означава да си неразбран."

2. "Дори да обиколим света в търсене на красотата, не я ли носим в себе си, не ще я открием."

3. "Истинският показател за цивилизованост не е равнището на богатство и образование, не изобилието на продукцията, а облика на човека, който е възпитан в дадената страна."

4. "Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм."

5. "Няма личен живот, в който никой да не е проникнал. Никаква тайна не може да бъде скрита в цивилизования свят. Обществото е бал с маски, където всеки крие истинската си същност и я разкрива, криейки се."

6. "Прави нещата, които се страхуваш да правиш, и страхът ще умре."

7. "Ако човек седне да помисли, винаги го питат дали не го боли глава."

8. "Всяка минута, в която си ядосан, губиш 60 секунди щастие."

9. Всички се гордеят с усъвършенстването на обществото, но никой сам не се усъвършенства."

10. "Онова, което сърцето ти смята за велико, е наистина велико. Онова ударение, което поставя душата, е винаги правилно." — из "Духовни закони"

11. "Достойни да станат публично достояние са само онези мисли, до които сте достигнали, опитвайки да задоволите собственото си любопитство." — из "Духовни закони"

12. "Всеки приятел, към когото се стреми не твоята фантазия, а за когото копнее голямото и нежно сърце в теб, ще те прегърне." — из "Свръхдушата"

13. "Има време в духовното развитие на всеки човек, когато той стига до убеждението, че завистта е невежество, че подражанието е самоубийство, че трябва да приеме себе си, за добро или зло, като своя участ" — из "Самоувереност"

14. "Глупавата последователност е кумирът на малките умове, кумир, комуто се кланят дребни политици, философи и богослови. Ако искаш да бъдеш човек, говори днес това, което мислиш днес, с думи тежки като гюлета, а утре говори това, което мислиш утре, отново с тежки думи, дори ако то противоречи на всичко, което си казал днес." — из "Самоувереност"

15. "Не искам да изкупувам вини, а да живея. Моят живот е заради него самия, а не заради зрелище. Какво трябва да правя, е онова което ме занимава, а не какво мислят хората." — из "Самоувереност"

16. "Недоволството е липса на вяра в самия себе си: то е слабост на волята... Нашето съчувствие е също така недостойно. Ние отиваме при онези, които глупаво хлипат, сядаме при тях и заплакваме за компания, вместо да ги заредим с истина и здраве чрез груби електрични шокове, връщайки ги отново при техния собствен разум." — из "Самоувереност"

17. "Онзи човек, който сам си помага, винаги е драг на боговете и хората. За него всички врати са широко отворени... Нашата любов се насочва към него и го обгръща, защото той няма нужда от нея." — из "Самоувереност"

18. "Щастлива е къщата която подслонява приятел!"

19. "Природата мрази калкулатори."

20. "Късните ми посетители, ако не забележат колко е часът, трябва да го прочетат от изражението ми."

По материали от "Уикицитат".