Размисли за енергията на мъжа

  • Сподели:
Размисли за енергията на мъжа

В моята практика съм установил, че много жени имат съпротива срещу мъжката енергия. Те я свързват с агресия, жестокост, сексуално насилие и потисничество. Виждат я като нещо, което трябва да се избягва, нещо, с което нямат нищо общо. Изглежда, че това е причината за всичко, което не е наред в този свят. За съжаление, подобна позиция на жената води до невъзможност да каже "не", за да определи границите и да избере да бъде себе си. Тя вярва, че ако избереш себе си, избираш мъжкото, а това би било напълно погрешно и егоистично. Като жена трябва да бъде любяща и духовна.

Разбира се, мъжете също са напълно объркани. Какво общо има мъжката енергия с нещо, което е толкова "лошо"? Жените изглежда изпращат противоречиви сигнали. Те казват, че мъжете трябва да са по-свързани с чувствата си, като в действителност намират такива мъже за страхливци и си падат по мъже, които са мачо.

И така, какво наистина се случва? Наистина ли мъжете са грешка в Сътворението, с която са обременени жените? И какво трябва да правят тези "грешки на Сътворението" със себе си и с мъжествеността си

Сътворяване и раждане

Да започнем от това какво е имало преди създаването? Е, нищо, защото времето е част от Вселената. Така че няма смисъл да се питаме какво е било преди Сътворението, защото времето не е съществувало преди Сътворението. Съществува обаче част от вселената, която е извън пространството и времето: от наша гледна точка тази част е вечна; тя винаги е била там и винаги ще бъде там. Тази част е източникът на всичко, извор на безкрайна и безусловна любов. Любовта е източникът на всичко, което съществува. В Творението се появява време и пространство и съзнанието се разделя на дуалност: вътрешен свят и външен свят; субективност и обективност. Това е непрекъснат процес. Сътворението не е нещо от миналото, то се случва сега.

Любовта също се раздвоява: на любов към външния свят и любов към вътрешния свят, женската и мъжката енергия. Женската енергия е фокусирана върху външния свят, върху обединяването и свързването с други хора, животни и растения. Мъжката енергия е съсредоточена върху вътрешния свят, върху вътрешната власт и автономната самореализация.

Любовта се превръща в огън: ражда се мъжкото начало

Представете си, че преди раждането си сте били красив, любящ Ангел. Разделението на мъж и жена все още не е станало. После Ангелът слиза в нашия свят, където на физическо ниво се случва разделението между мъжа а и жената. Единството се разделя на близнаци: момче и момиче. Малкото момиче е изпълнено с любов към външния свят.

Малкото момче е източник на любов към себе си. Такова ядро на любов наричаме огън.

Вашият огън е първата проява на мъжката енергия в себе си. И така, какъв е този огън? Това е вашето желание за живот, за приключения, за откривателство, но и за проявяване на вашия вътрешен огън в света. Да проявяваш уникалността си, да откриеш нещо ново, да нарушиш старите граници. Почувствайте как този огън е концентрирана любов към себе си дълбоко вътре във вас. Също така усещате, че всеки огън е различен, всеки огън е уникален и има свой собствен цвят.

Мъжката енергия се генерира от любовта към себе си. Отначало тази любов е толкова концентрирана, че се проявява като огън, символизиран от малкото момче. Ако искате да активирате мъжката енергия, отново усетете този огън. Почувствай какво е твоят огън. Приемете този огън и открийте вашето вътрешно момче.

Всичко започва, като приемате това момче вътре в себе си, за да можете наистина да обичате този огън, тази страст вътре във вас. Любовта към себе си води до самоуважение. Този, който има самоуважение, поставя границите по естествен начин.

Много хора практикуват поставяне на граници, като се научават да казват "не"; те виждат това като проява на власт. Но това по същество не е вярно. По-скоро поставянето на ограничения е проява на любов към себе си, това е истинската сила. Направено по правилния начин, всяко "не" ти казва "да" на тебе самия, от любовта, от която произхождаш. Любовта към себе си започва с признаването на това непослушно дете вътре в теб: малкото момче, което иска да пробие границите, да изследва нови територии и най-накрая да се прояви от чисто концентрирана, страстна любов към себе си.

С други думи, ако практикувате много усърдно да се научите да казвате "не", по същество правите грешка. Не става дума да казваш "не" на другите, а да се научиш да казваш "да" на себе си. "Да, аз съм значим, да, мога да излъчвам светлина, да, мога да направя място за себе си". За това става дума.

Ако си представиш себе си като красив пламтящ огън, хората няма да прекрачат границите си, ще бъдат внимателни с теб.

Запознаването със собствената ти мъжка енергия винаги започва с осъзнаването на малкото момче вътре в теб. Без малкото момче няма истинска мъжка енергия. Това е трудно за осъзнаване, защото живеем в свят, в който малкото момче не е добре дошло.

Защо малкото момче не е добре дошло

Представете си, че в предишния си живот си се родил като момиче. От теб се е очаквало да носиш рокли, да помагаш на майка си и да играеш с кукли. По-късно е трябвало да се ожениш, да си останеш у дома, да останеш необразована и да се грижиш за съпруга и децата си и това е трябвало да бъде единственото ти истинско желание. Едва тогава са те смятали за добро момиче.

С други думи, ако сте били момиче, тогава малкото момче във вас е било напълно нежелано в света. Едно момиче, което е имало различни планове от общоприетите, което е искало да развие да и предприеме различни приключения за себе си, скоро било упреквато от всички, че това е много неестествено, в резултат на което е било натоварвано с много вина. Независимото мислене е било изключено за момичетата и те са били държани в невежество. И днес все още има много хора, които смятат, че момичетата не се нуждаят от образование.

"Момчето" в момичето все още има труден път. Много жени имат някакво вътрешно табу срещу мъжката енергия и следователно и срещу малкото момче. Да бъдеш духовен означава да бъдеш сладък, хубав и емпатичен. Палавото малко момче не се вписва в тази представа.

Всъщност, ако сте се родили момче, не сте се справили много по-добре. Защо не? Защото светът се нуждае от хора, които се подчиняват - силни работници и войници, със сигурност не мъже, които мислят самостоятелно. Светът не се нуждае от свободни духом, които обичат приключенията, като например художници и свободни мислители. С други думи, от много дълго време човешкото общество е искало да създаде хора, които са готови да потискат малкото момче вътре в себе си.

Един мъдър човек винаги подхранва собственото си вътрешно момче. Той знае, че това момче е източникът на вдъхновението му, жизнената му енергия, причината за съществуването му. Малкото момче е промяната, която човек иска да донесе на света. Но съществуващите социални структури не харесват промените. И затова човек не може да бъде добър баща на вътрешното си момче. Вместо да се вдъхновява от малкото момче, той е обречен да го потисне.

Съществуващите социални структури не помагат на малкото момче да прояви творческата си енергия, тези структури се използват предимно за поддържане на себе си. Диктатори, управници, шефове, генерали - всички искат мъже, които са послушни, които следват сляпо, а не мъже, които са се приспособили към вътрешното си момче. Ето защо малкото момче в човека е нежелано в този свят.

Представете си момче, изпълнено с любопитство, което гледа звездното нощно небе. В сърцето си изпитва дълбока връзка със звездите; то иска да знае повече за тях. Иска да пътува до звездите и да открие какво е космосът. Това е вълнуващо, дълбоко желание, което само малко момче може да усети, защото чувства, че вътрешният му огън гори.

Би било чудесно, разбира се, ако на това малко момче бъде позволено да се превърне в човек, който развива това желание и му дава централно място в живота си. Той става например астроном или писател на научна фантастика, или реализира астрални пътувания във вселената, или дори влиза в истински контакт с извънземни същества.

Мъдър човек е онзи, който е добър баща на това малко момче; който позволява то да присъства в живота му; който остава верен на вътрешния си огън и продължава да вярва в него. Той не отблъсква малкото момче заради един свят, който казва, че всичко това е невъзможно и той трябва да порасне.

Такъв човек винаги ще очарова и ще вдъхновява другите. Защото позволява на момчето в себе си да бъде живо, като по този начин ще докова момчето в тях. Така той събужда у другите чувството, че са живи, напомня им за техния първоначален огън, за техния първоизточник. Той няма проблеми с поставянето на граници, като казва "не" на другите. Хората усещат огъня и виждат, че когато човек е в контакт с вътрешния си огън, той е вдъхновен и вдъхновяващ. Те са истински учители и си спомням това от училище. Учителите, които наистина говореха от собствения си вътрешен огън, бяха добрите учители; те вдъхновяваха и бяха креативни.

За съжаление, това обикновено не е така. На момчето твърде рано се казва, че не трябва да бъде мечтател. То трябва да бъде подготвено за живота в обществото, живот на отговорност, готовност да поеме работа от девет до пет офиса. Огънят трябва да се живее само пасивно. Имате право да четете научно-фантастични книги във вашето свободно време, да се абонирате за списание "Астрономия" и да си купите телескоп. Ако не позволите на огъня да изчезне напълно, все още имате достатъчно живот за себе си, така че да не сте твърде нещастни. Истина е, че възрастните хора си позволяват да следват вътрешното си момче само в свободното си време. Възрастта означава да не обръщате повече внимание на малкото момче, да не вярвате повече в мечтите си, а вместо това да слушате шефа си и напълно да отговаряте на очакванията на обществото и вашите родители.

Жените често потискат малкото момче в себе си, като го пренебрегват, като не му позволяват да се проявява, защото са повярвали, че то не е част от тях. Докато правят това, те никога няма да могат да създадат здрав вътрешен човек. Мъжете, от друга страна, потискат момчето си със сила. Трагедията на хората е, че те използват силата си срещу самите себе си.

Защото за съжаление живеем в свят, където малките момчета не са добре дошли, момчетата не се справят добре в училище. Тяхната непокорна, авантюристична енергия предизвиква объркване в тях и се чудят защо трябва да бъдат заключени в една сграда. В края на краищата животът е едно голямо приключение за откриване и преживяване на различни неща.

Учителите, които обикновено стоят пред класа, не разбират децата: предпочитат да имат добри малки момичета, които да обучават добре. Опасносните неща, с които момчетата предпочитат да се занимават, заплашват и те трябва да бъдат защитени срещу тях - те трябва да бъдат защитени срещу самите себе си. Така че малкото момче е потискано посредством все повече и повече правила, все повече и повече защита. Детските площадки стават все по-безопасни, но парадоксът е в това, че в най-безопасните детски площадки се случват повечето инциденти.

Има и друг парадокс в образованието. Малките момчета, които изпитват най-голяма трудност да се приспособят, онези, които не искат да спазват правилата, отпадащите, често са най-творческите. Те са хората, които по-късно създават фирми, които са художници или иноватори в обществото. Някой, който някога е изследвал най-богатите хора на Земята, открил за негова изненада, че нито един от тях не е завършил обучението си. Въпреки че малките момчета не са добре дошли, те са тези, които носят промяна в нашия свят и му придават цвят.

Раната в мъжката енергия - изгубеното момиче

В началото на това есе написах, че мъжката енергия е свързана с агресия, жестокост, сексуално насилие и потисничество. Как това е станало така?

Това е така, защото малките момчета не могат да бъдат естествени. На мъжа не му било позволено да бъде малко момче. Не му е било позволено да ходи на приключения, да изследва и да твори. Това се е считало за неправилно, защото то би му позволило да използва своята мъжка енергия да направи това, което иска за себе си. Неговата мъжка енергия е трябвало да бъде използвана от и за други; от шефа му, който го кара да работи усилено и не иска човек, който има нова мисъл или желание да прави други нестандартни и луди неща. Или още по-лошо, енергията на човек е трябвало да бъде използвана от диктатор, който се нуждае от него като войник, който да води война.

Освен това, да се потиска малкото момче в един човек, има още по-тежки последици. Малкото момче обича да свири с близначката си: другата половина на душата му. Ако отиде на приключение, то открива, че обича там да има момиче. Момичето посочва красотата на света, позволява му да обича животните. Чрез момичето той много се радва на всичките си приключения и открития; животът и преживяванията му стават по-богати заради момичето. В здравата психика на детето има тясно сътрудничество между момчето и момичето.

Благодарение на момичето той се превръща в балансиран зрял човек, който е свързан с чувствата си, чувства любов към живота.

Майките, които имат момче, често изпитват трудности в това, че то може да не говори за чувствата си. Решението е просто: да свършиш нещо заедно с малкото момче, да построите нещо заедно, да преживеете едно приключение заедно. Това, което се случва тогава, е, че на малкото момче е позволено да бъде себе си и по този начин активира и вътрешното си момиче. След това започва да говори и да споделя за личните си преживявания.

Същото се отнася и до обратния вариант. Ако като баща искаш да направиш нещо заедно с дъщеря си, не винаги това върви много добре. Но ако за пръв път разговаряте и споделяте малко, а след това поискате да направите нещо заедно, забелязвате, че изведнъж получавате много ентусиазиран отклик. Малкото момче вътре в момичето се активира.

Когато на малкото момче не е позволено да играе, то също не играе и с малкото момиче. Резултатът е емоционална бедност. Има една небалансирана мъжка енергия, която е отчуждена от жената. Мъжете дълбоко в себе си губят момиче, което се чувства напълно пренебрегвано. Това е целта на онези, които са на власт - на тях им е удобен човек, който е абсолютно покорен и безчувствен, почти като робот. По този начин човек се дехуманизира.

Когато бях дете, си помислих, че ще умра, когато порасна. Виждах пораснали мъже като сиви фигури, които не играеха и не се забавляваха и винаги трябваше да работят много усилено. В известен смисъл бях прав. Това бяха мъже, които постоянно потискаха малкото момче в себе си и напълно пренебрегнаха малкото момиче.

Ранени мъже

Издръжливият, упорит работник, войникът, който сляпо изпълнява заповеди, са ранени мъже. Те са мъже, които са потискали естествената си енергия - малкото момче - и по този начин нямат контакт и с автентичната си женска страна: малкото момиче. Човек, който не се научи да играе с вътрешното си момиче, когато е момче, няма да разбере вътрешната си жена.

Да обобщим: тъй като има толкова много ранени и ожесточени, груби мъже, жените често имат фалшив образ за мъжката енергия. Чрез този фалшив образ те се отчуждават от собствената си мъжка енергия. Чрез загубата на контакт с мъжката енергия у жените намалява самолюбието и самоуважението. Вследствие на това жените не могат да определят границите и се провокира появата на изтощение, заболяване и депресия поради неестествените енергии, които разрушават тяхната система.

За мъжете последиците са също толкова драматични. Понеже потискат малкото си момче, животът им става скучен и те умират вътрешно - в душата си. Те са самотни, защото нямат връзка с вътрешното момиче, с вътрешната си жена. Самота, която често не се забелязва, защото малкото момиче е тотално изгубено.

Лечение

Всяко изцеление започва със свързването отново с вътрешното момче. За щастие, лечението вече е в пълен ход. Разбира се, на Запад мъжете имат повече свободно време на разположение. За щастие, в свободното си време днес човек може да се радва на живота. Мъжете могат да бъдат чувствителни мъже, жените могат да направят кариера. Така има място за малко момче да играе. А играещото момче отново призовава другата половина на душата си, вътрешното момиче.

Това е ключът към вътрешното изцеление: момчето призовава момичето, момичето се призовава на момчето. Тяхното съвместно присъствие води до осъзнанаването на душата, до истинското Аз.

Освен това в момента все повече и повече хора откриват в свободното си време какво искат да правят и как това може да донесе и пари. Тогава се случва чудотворен вътрешен превключвател: уникалната мъжка енергия вече не се използва в служба на външни сили, а в услуга на малкото момче, в услуга на собствената си радост от живота. Това е момент на вътрешно изцеление: човек отново заема своето естествено място.

За мъжа процесът на изцеление се случва по следния начин. Първо се свържете с изгубеното малко момче и започнете да живеете от това ниво. Вероятно вече го правите във вашето свободно време или по време на празниците. Тогава постепенно за малкото момче повече става достъпно пространство, докато изцяло живеете с вътрешната му страст. Разбира се, тогава се срещате с огромни страхове. Тези страхове винаги ви казват, че не бива да правите това, че не е възможно, че е безотговорно, че трябва да сте доволни от това, което имате. Погледнете дълбоко източника на този страх. Той вероятно е причинен от гласове от миналото, от вашите предци. Или от гласовете на авторитети, които се опитват да упражняват власт над вас. След това направете избор. Запитайте се: бих ли въвел моята мъжка енергия в служба на тези гласове или в служба на собствения ми огън, собствения ми ентусиазъм и творчество, в служба на малкото момче вътре в мен?

На кого служиш, кой е твоят господар? Ако започнете да живеете от малкото момче, можете да се свържете с неочаквани творчески ресурси в себе си. Оказва се, че можете да бъдете и да правите повече, отколкото някога сте смятали за възможно. Ставате по-наясно с чувствата си. Отворете вратата за всичко това.

Осъзнайте, че ако осигурите пространство за своя вътрешен огън и започнете да живеете от малкото момче вътре във вас, започва и едно вътрешно пътешествие за откривателство. Ние сме цялостни; ние сме хора, а не мъже или жени и постигаме това обединение, само когато оставим зад себе си всички стари представи за себе си, за това какво е да бъдеш мъж или жена. Като започнем да живеем от изгубеното малко момче, ние осъзнаваме близначката му: изгубеното малко момиче.

Мъжете често правят всякакви странни неща, за да са в по-голяма връзка с чувствата си: чрез групи за подкрепа и други подобни. Понякога това помага, но то не е най-естественият начин. Най-естественият начин е да направите това, което ви харесва. Нека момчето да играе отново, горете отново. Ако това се случи, вашият емоционален живот ще се развие сам по себе си. Момчето извиква момичето. Играчът на футбола се радва на невероятен удар, шахматистът – на брилянтен ход. Момчето, погълнато в играта си, прави дълбока вътрешна връзка с вътрешното момиче. Този интуитивен контакт може да даде много дълбоки, много интензивни чувства за красота. Това продължава и ще се разпространи във всички области на живота.

Когато момичето отново е тук, раната се лекува

Разбира се, вътрешното изцеление оказва влияние и върху света около нас. Когато мъжката енергия позволява злоупотребата от страна на всякакви стари структури на властта, хората не действат в хармония със света около себе си. Резултатът е унищожаване на нашата природна среда, на планетата Земя. С връщане към вслушването на нашия вътрешен огън, мъжката енергия се привежда в синхрон с душата. На нивото на душата има хармония; следователно, импулсите на душата в дългосрочен план винаги ще внасят хармония в този свят. Ако отново започнем да действаме от душата си, тя винаги ще доведе до възстановяване на нашата жизнена среда, на животинското и растителното царство и на самата Земя. Старите страхови структури, които се стремят към натрупване на имущество и сила, ще се разпаднат, защото вече не се подкрепят от мъжката енергия.

И накрая, това. Много мъже се оплакват, че жените трудно могат да ги разберат. Това, разбира се, не е истинският проблем; проблемът е липсата на самочувствие. Ние не сме просто мъже или жени, ние сме хора. Чрез връзката си с малкото момче в себе си човекът е наясно и с женската си страна. В резултат на това той се научава да бъде цялостно човешко същество, което е едновременно и мъжко, и женско. Тогава вече няма да има проблеми с разбирането от страна на жените. Жените също са хора.

 Автор: Герит Гелен / Източник: jeshua.net

Превод Петя Стоянова за spiralata.net