Ричи Блекмор получил първата си китара на 10 г.

  • Сподели:
Ричи Блекмор получил първата си китара на 10 г.

Ричи Блекмор е един от най-добрите и влиятелни китаристи в историята на хард рока, а днес празнува своя рожден ден. За своите 76 години музикантът може да се похвали като е един от основателите и бивш соло китарист на легендарните британски рок групи Deep Purple и Rainbow, а понастоящем участва в съвместен проект с жена си Кендис Найт, наречен Блекморс Найт.

Първата си китара получава като подарък от баща си, когато е на 10 години и веднага започва уроци по класическа китара. През 1960 година започва работа като сесиен музикант, взимайки участия в записи и концерти на групи и изпълнители, a 8 години по-късно заедно с кийбордиста Джон Лорд основава рок групата Deep Purple, идеята за която се заражда първоначално в главата на близкия приятел на двамата Крис Къртис, предложил хрумването си на двама музикални бизнесмени Тони Едуардс и Джон Колета, които остават силно впечатлени от инструменталния талант на двамата. Бизнесмените решават да подпомогнат сформирането на групата. С албума Deep Purple In Roc, вече с променен състав и Иън Гилън за вокалист, започва легендарната история на една от най-успешните и влиятелни хард рок групи в света. Рифовете и солата на Блекмор впечатляват милиони фенове, а сценичните му изяви с безкрайни импровизации и виртуозни прийоми, като свирене с крака, зад гръб и т.н., небрежното му разпуснато държание на сцената, както и странното му облекло стават легендарни и са последвани от редица китаристи. Следващите няколко албума са със символично значение за рока, а песента Smoke on the Water от албума „Machine Head“ (написана след пожар в казиното, където групата е трябвало да запише албума) се превръща в емблема на Deep Purple и в техния най-голям успех в световен мащаб, най-вече благодарение на запомнящия се риф на Блекмор, определен като един от най-добрите рифове в историята на музиката.

През 1975 г. Ричи Блекмор напуска Deep Purple и основава групата Rainbow, с вокалист Рони Джеймс Дио, която също се превръща в едно от големите имена в хард рока, и се радва на огромен слушателски интерес, преди да бъде разформирована от основателя си през 1984 г., който същата година се завръща в Пърпъл, за да вземе участие в записите по албума Perfect Strangers – първият студиен албум на групата от девет години. Блекмор взима участие в още три студийни албума – The House of Blue Light (1987), Slaves and Masters (1990) и The Battle Rages On (1992) – преди да напусне окончателно групата в началото на 1994 г. През 1995 г. събира отново Рейнбоу в съвсем нов състав за записите на албума Strangers in Us All, който е и последният официален албум на групата. През 2018 г Ричи се събра с възродената група Rainbow за поредица от концерти, на които петият фронтмен на бандата Рони Ромеро пя с него и хитовете на Deep Purple.