Родопи Филм Фест с вход свободен жители и гости на Смолян

  • Сподели:
Родопи Филм Фест с вход свободен жители и гости на Смолян

Вчера, на 16 септември, стартира дебютното издание на Родопи интернационален документален филм фест в град Смолян. 40 международни нови заглавия от България, Германия, Швейцария, Турция, Унгария, Франция, Гърция, Сърбия, Обединеното Кралство, Канада и др. ще бъдат показани между 16-ти и 20-ти септември на 5 различни локации в града с вход свободен и при спазване на всички епидемични мерки. 
Програмата на първото издание е разделена в четири панела – „Конкурсни програми", „Под едно небе", „Андрес Файел Ретроспектива" и „Панорама".
Конкурсните програми на Родопи Филм Фест са две - за Пълнометражен документален филм и за Късометражен документален филм на тема „Когато любовта е социален проблем". 
Тази година освен наградите на международното жури, един от филмите ще получи и специална награда на публиката, която ще се определи чрез гласуване от жителите и гостите на Смолян. 
Специална част отфестивала е и гостуването на световноизвестният немски документалист Андрес Файел. Освен свободния вход до всички филми от Ретроспективата, зрителите на фестивала ще могат да присъстват и на отворена дискусия на Адрес Файл и авторитетния немски критик Клаудия Ленсен на 18 септември от 18:30 часа, която ще се излъчва наживо във Facebook страницата на събитието.