Седем неща, които започват да ни липсват, когато станем родители

  • Сподели:
Седем неща, които започват да ни липсват, когато станем родители

Да си родител е истинска благословия – човек не се ражда такъв, детето го учи стъпка по стъпка, как да бъде добър родител.

Да имаш дете е най-съкровеното и красиво събитие в живота ти. Детето те изпълва с неизмерна сила, мощ и прави дните ти вълшебни и приказни. Да си родител е не само неописуема отговорност, но и прекрасен дар. Да си родител, значи да виждаш твое собствено подобие, но значително по перфектно и съвършено от теб самия. Да си родител е най-прекрасния и съвършен подарък, който можеш да получиш в единствения живот, с който разполагаш, но наред с прекрасните и незабравими моменти, които носи със себе си едно дете, идват моменти на колебание, моменти на умора, моменти на изпитания, периоди през които преминават повечето родители.

Когато мечтаем, планираме и след време създадем най-прекрасното и съвършено създание в света, започваме моментално да си задаваме куп въпроси, да се паникьосваме, дори и без причина, да пазим това малко създание с цената на живота си. 
Когато създадем нов живот, ние започваме да се чувстваме цялостни и щастливи, но наред с всичко прекрасно, което предстои с отглеждането на нашето дете, идват моментите, в които започваме да се чувстваме уморени, безсилни, ограничени, изхабени, потиснати и пренатоварени, защото да създадеш живот е едно, но да дадеш живот на това, което си създал е съвсем различно – това отнема голяма част от времето, силите и енергията ти и има неща, които се променят, дори и без да си предполагал за това.

Ще разгледаме част от нещата, които започват да ни липсват, когато се превърнем в родители.

1. Време за себе си – От мига, в който се превърнете в родители, трябва да забравите за времето за себе си, с което сте разполагали преди това, защото непрекъснато ще се появява нещо спешно, належащо и важно, което просто няма как да пренебрегнете. Времето, в което сте отделяли за себе си, за разходки, кино, масажи, спортуване и т.н. ще бъде запълнено от голям нов график със заглавието – ''Моето дете!''

2. Интимността с любимия човек – Когото детето се появи на бял свят, нещата рязко се променят в интимния ви живот и ако досега не сте имали проблеми със своя партньор, те постепенно започват да се пораждат, благодарение на неописуемата умора, която ви е връхлетяла в многобройните нощи, в които не сте мигнали, наред с всички произтичащи събития от растежа на детето – колики, зъби, неразположеност и т.н.

Всичко това постепенно убива желанието ви за секс, а дори и да го имате, има вариант, в който да нямате сили, за да се насладите на своя партньор. Когато детето навлезе във вашия свят, безспорно всичко се променя и дори да имате желание и сили да прекарате една приятна вечер със своя любим, то най-вероятно няма да разполагате с нужното време, защото ще е нужно да насочите цялото си внимание и грижи към малкото същество, което е станало неизмерна част от живота ви. 

3. Срещите с приятели – Да, можеш да го направиш, но няма да е в такъв интервал, както е било преди, а ако поемеш риска да вземеш и детето със себе си, то трябва да се заредиш със сили, да го гониш, докато се опиташ да разговаряш с приятелите си, да се заредиш с достатъчно нерви, че да не изглеждаш невротичен, когато му повишаваш тон и все пак да се постараеш, да си прекараш добре и да събереш малко нова информация от твоите близки приятели.

4. Купони и забавления – Дори и да успееш да съчетаеш двете неща, това да си родител и това да си позволиш да отидеш на купон, бар, дискотека или някъде просто да разпуснеш, родителските мисли, няма да спрат да те преследват, а да не говорим и за неописуемата умора, която ще изпиташ от тези две съчетания.

5. Време за разтоварване – Време за разходка, спорт, фитнес, шопинг – от момента, в който станеш родител, започваш да се съобразяваш с малкото човече, което си създал. Започваш да зачеркваш постепенно част от нещата, които си свикнал да правиш, преди твоето дете да се роди и отделяш времето и вниманието си, изцяло върху детето си.

6. Минутка за почивка – Няколко минутки да помислиш, да помечтаеш, да останеш сам със себе си - тези минутки можеш да си позволиш единствено в момента, в който твоето дете е заспало.

7. Времето ти за лични нужди – От един нормален душ до момента, в който се опитваш да посетиш тоалетната. След като се превърнеш в родител, почти винаги имаш приятна компания със себе си.

Всичко правиш ръка за ръка с малкото човече, което си създал и в това няма нищо лошо, стига да можеш да му предадеш правилните уроци. Да го научиш, че всички ограничения са в името на любим човек и точно така се става истински родител. Да го научиш, кое е добро и кое е зло. В какво да вярва и на какво да разчита, защото твоята професия – родител, е доживот. Затова се постарай да дадеш най-доброто от себе си на най-любимото ти същество в този свят!