Седем признака, че остарявате

  • Сподели:
Седем признака, че остарявате

Човек минава през живота, непрекъснато борещ се в различни каузи, изпитващ постоянен прилив на най-различни емоции, и когато само за миг се опита да поспре и да се замисли, за нещата, които е преживял осъзнава, че годините просто са отлетели, докато той, така усърдно е подреждал всяка частица от живота си. Можем да разберем, според начина, по който се чувстваме, дали действително сме остарели или по скоро станали по опитни и мъдри.

1. Ако често се чувствате емоционално изтощени – Ако често ви се случва да изпитате чувства, като психическо натоварване, апатия и не можете да съберете мислите си в правилна посока. Емоционалното изтощение може да е пряко свързано с възрастта, в която сме навлезли и тъй като психологически сме видимо по-обременени, а мисловно сме натрупали голям запас от информация, идва момент, в който батериите ни просто прегряват.

2. Ако забравяте важни дати, които са пряко свързани с вашия личен живот – Когато паметта започне да ви изневерява, често забравяте важни дати като – годишнина от сватба, рождения си ден, деня в който се е родило вашето дете, значи имате сериозен проблем с паметта, който може да се дължи на напредването на възрастта.

3. Ако нямате желание да се позабавлявате, дори и за една вечер с вашите близки  приятелите -  Освен емоционално изтощение, чувствате и една постоянна физическа умора, която не ви позволява да се забавлявате и да правите неща, които преди години сте правели, с лекота и най-вече с желание.

4. Ако сте спрели да мечтаете – Когато дойде моментът, в който разгръщаме страниците от своя живот и правим равносметка на преживяното, ние осъзнаваме колко много неща сме изпитали. Пред колко много трудности сме били поставени. Колко много изпитания и проблеми са минали през главата ни. Колко много сме обичали и сме били обичани, тогава разбираме, че вече може би сме изпитали всички всевъзможни чувства, а нашите мечти вече са станали реалност. Тогава спираме да мечтаем и започваме да се надяваме нашите близки просто да са здрави.

5. Ако не искате да замените почивката пред дивана за романтична среща или просто излизане с приятели – Ако преди сте се вихрели денонощно и дискотеките са били ваш втори дом, с годинките тези неща също се променят и емоционалното изтощение започва да надделява. Тогава спираме да изпитваме същите нужди, които сме изпитвали преди 5 или 10 години, просто защото животът ни се е променил и сме навлезли в друг етап от него, в който почивката и тишината са станали наш приоритет.

6. Ако умората във вас надделява, а няма логично обяснение затова – Чувствате се непрекъснато уморени и изхабени, дори когато правите леки напъни да влезете във форма това не ви се отразява особено добре, а се чувствате още по-отегчени и с куп нови болежки.
Когато започнат да се обаждат всякакъв тип болежки,  като болки в кръста, краката, ставите, лактите  - това значи, че усещате белега, който ви е оставил времето.

7. Ако смятате, че сте изживели и постигнали всичко в този живот – Ако се чувствате, така сякаш няма какво повече да ви изненада и сте сигурни, че всичко което можете да вземете от този живот сте го грабнали с пълни шепи, то най-вероятно сте стигнали до момент, в който може да се отдадете на заслужена почивка.