Седем типа статуси във "Фейсбук", които те правят жалък

  • Сподели:
Седем типа статуси във "Фейсбук", които те правят жалък

Разликата между това да си жалък офлайн и да си жалък онлайн е в това колко хора разбират, че си жалък. Ето защо, дори да сме супер нещастници в живота, би било добре да спазваме определена хигиена на поведение в социалната мрежа, която позволява да не разкрием всичките си слаби страни и плиткото си съзнание.

Постването на неща от личния живот може да се превърне в особена форма на половинчат духовен интернет онанизъм, където всеки лайк или коментар те приближава все повече, но не достатъчно близо до кулминацията, където най-сетне да се почувстваш добре.

Долните седем типа постове почти винаги не те въздигат, а те закопават, освен че карат и всички нас – хората, които сме приели с прискърбие поканата ти за приятелство – да страдаме.

1. Романтични откровения

Няма по-голям сигнал, че си нещастен човек, неспособен да обича, от непрекъснатите романтични послания към любимия човек във "Фейсбук".

Щастливи селфита край лазурен бряг. Документирани вечери за двама в луксозна обстановка. Снимки на пръстена с диамант от няколко различни ъгъла и с няколко различни филтъра в "Инстаграм".

И всичко това, за да събереш заветните повече лайкове от онези под снимката на "най-добрата ти приятелка" с нейния възлюбен.

Страшна порнография и болезнен кич в разбирането за интимност, на които сме длъжни да ставаме свидетели. Цели бракове в днешно време се базират на това, сякаш…

2. Разголени палави снимки

Ако си мислиш, че твоето дупе е най-хубавото – не е. Точно в това е голямата драма. Мерси, че го показа. Нямаше нужда. Има и по-хубави, но просто гордите им притежатели не са намерили за нужно да занимават целия интернет точно с гъза си.

Тъй като може би имат смислена работа и шефове, които, колкото и да са разкрепостени, все пак не държат да наемат и да работят с хора, на чиято профилна снимка се виждат задни бузи. Не че трябва да си с тога в Харвард, но все пак…

3. Мъдри мисли за живота

Когато целият ти профил е в снимки на посредствени автори, окичени с премъдри цитати от много тъпи техни книги, това дразни. Тъжно е, че човек над 12-годишна възраст е способен непрекъснато да проповядва житейски мъдрости на околните от типа на: "Животът е един, живей го сега"; или: "Когато се загубиш по пътя, помни че любовта е песен".

Не че на всеки му е дадено, но не би било зле веднъж сам да измислиш нещо. Дори да е най-краткият маршрут към кварталната баничарница. Това поне ще е от полза.

4. "Ако не разпространиш това, някой ще умре днес…"

Първо, много хора ще умрат днес. Второ, трябва наистина да си много прост, за да шерваш неща от типа на "Сподели десет пъти и ще ти се отвори третото око" или "Прати на 15 приятели, за да им покажеш, че са важни за теб".

Най-голямата простотия евър. Да не говорим за спорадичните истерични постове за това как "Фейсбук" ти контролира живота и не знам си как трябва да си смениш настройките, за да не се случва това.

По-добре си прочети условията за ползване на услугата или новата политика на "Фейсбук", пусната официално, вместо да четеш нещо, измислено от човек, който вярва в силата на вълшебник Илиян и катерицата му Беатрис…

5. Снимки на сгазени деца, одрани зайци, пребити жени и т.н.

Съжалявам, вегане, но това, че постваш снимки, в които катерички са разпънати на кръст и залети с киселина за не знам си какви цели на козметиката, е по-извратено от факта, че ям свинско. Това ли е начинът да се привлече внимание към даден проблем?

Нека да не забравяме, че навярно всеки от нас има приятели дечица, бременни жени или просто хора с лабилна психика сред "Фейсбук" приятелите си. Те могат да бъдат съпричастни към даден проблем, без да им бъде нанесена травма за цял живот с документи, показващи актове на насилие.

Въпрос на лична отговорност и малко въображение е да привлечеш другите към своята кауза, без да привличаш внимание с натурализми.

6. Жалване, мрънкане, оплакване, демонстриране на проблеми

"Фейсбук" е пълен с кралици на драмата. Все някой е на ръба, все някой ще мре и ще се отказва. Пълно е с егоцентрици, които вярват, че само те са изоставяни в този живот, само те имат болежки, семейни проблеми, липса на пари и самочувствие, и какво ли още не…

Хубаво е да преживявате късния си пубертет по-тихо, защото всеки има проблеми, но не всеки занимава 723-ма души ежедневно с тях. Да си attention whore е човешко, но има и по-достойни неща за вършене в този живот.

7. Постване на пияно

Това всеки го прави. Но не е добре. Когато звъниш на бившата си в 3 през нощта, се излагаш само пред един човек и постфактум ставаш обект на подигравки за още 5-6, които, още докато беше временно в компанията им, не те харесваха изобщо.

Когато пишеш във "Фейсбук" пиян, щетата може да е тотална, злото – необратимо.

Тежки изводи за живота, откровения, за които ще съжаляваш и след 10 години, агресия към шефа ти, снимка, на която се вижда тайният ти татус-пони, който криеш успешно от години… Жалкa работа…

Без тези седем вида статуси животът ще е по-красив, зимата по-топла, любовта по-силна, зайчето по-бяло и т.н. Нека бъдем добри и разумни и щадим ближния през 2015-та повече, отколкото го правихме лани. Амин.

Автор: Антония Антонова / Binar.bg