Семейството e най–важното в живота на човека

  • Сподели:
Семейството e най–важното в живота на човека

“Да имаш къде да се прибереш – това е дом. Да имаш кого да обичаш – това е семейство. Да имаш и двете – това е благословия.” – Дона Хеджис.

Още когато сме деца успяваме нагледно да разберем, че семейството е подкрепа и oпора – това са хората, на които можем да разчитаме винаги при нужда и никога не биха ни обърнали гръб. Усещаме всеотдайността на мама, която винаги бди над нас и силата на татко, който дава и последните си сили, за да осигури прехраната и спокойния ни начин на живот, докато не станем големи хора и не създадем свое собствено семейство. Целият свят се върти около чистите и искрени взаимоотношения и най–вече любовта между хората, а имено семейството.

Още докато сме деца се опитваме да черпим информация и да взимаме пример от най–близките ни, хората до нас – семейството ни. Точно тогава ние се учим как да живеем правилно, кое е редно и кое не, как да сме по–добри. Още когато дойдем на бял свят, първото, което усещаме, е близостта и грижата на мама и тати и те се превръщат мигновено в целия ни свят.

Замисля ли сте, колко по-топло, приятно и незабравимо е чувството, когато по празниците се съберете с цялото си семейство и роднините и какви мили спомени остават от тези прекрасни преживявания. Семейството играе най–важна роля във живота на човека. от него ние черпим – безрезервна подкрепа, опит, помощ и безгранична любов, то е всичко най–истинско и ценно в живота ни.

Домът е крепост, а семейството е нещо, което трябва да пазим и да съхраняваме през целия си живот. Живеем във време, изпълнено с безброй проблеми и непрекъснати ангажименти и рядко успяваме да отделим от скъпоценното си време за най–близките си, хората, които ни обичат и са ни опора в трудните моменти. Може би това е нещо, над което трябва да се замислим, тъй като животът има лошия недостатък да свърши, когато най-малко очакваме и може би тогава ще се изпълним със съмнения и обвинения, че не сме направили най–важното и то е да покажем любовта си на хората, които обичаме.

 

Важното, което трябва да направим, е:

1. Изслушвайте близките си – те също имат нужда някой да ги подкрепи или просто да споделят с близък. Постарайте се да бъдете добри слушатели и ги подкрепяйте винаги.

2. Опитайте се да отделяте повече време за тях – направете вечеря и съберете най- близките си, нека стане традиция, правете го с повод и без, защото какво по–хубаво от една семейна вечеря, в която може да почувствате топлината на близките, да разкажете за случващото ви се в ежедневието или просто да усетите подкрепата им.

3. Хубаво е да се опитаме да приемем всеки един човек от семейството ни, такъв какъвто е, с добрите му страни, но и с недостатъците.

4. Старайте се винаги да показвате своята любов и уважение към всеки един член от вашето семейството.

5. Бъдете щастливи от факта, че до вас има прекрасни, подкрепящи близки, защото има хора, които не разполагат с този дар от Бога.

 

Международният ден на семейство, се чества всяка година на 15 май.