Шест начина да хванем лъжеца в крачка

  • Сподели:
Шест начина да хванем лъжеца в крачка

''Доверието на невинните е най-полезният инструмент на лъжеца!'' – Стивън Кинг

Рано или късно, всеки човек опира по един или друг начин до помощната патерица, която е най-близко до него, а именно лъжата.

Има хора, които дори в по-напрегнати ситуации не разбират в самия момент, в който са изрекли лъжа, но след това, когато се върнат към детайлите осъзнават, че това може би е бил единственият възможен начин да избегнат огромен скандал.

Има хора, които пък са свикнали да изричат лъжи, защото не искат да навлизат в режим – обяснение. Има и такива хора, които няма какво да губят, но въпреки това предпочитат да не бъдат съвсем честни с останалите.

Всички лъжем, но в живота съществуват два вида лъжи, които отличават лъжеца от човека, който е загрижен за някого и просто не иска да му причини болка. Има лъжи с цел да си измием ръцете и да направим живота си по-добър, но има и лъжи, които се основават на желанието ни да не нараняваме хората, които обичаме.

Въпреки всичко това и независимо от типа на лъжата, дали тя е благородна или пък съвсем не е такава - повечето хора не обичат да бъдат лъгани, независимо с какви подбуди го е направил човека срещу нас, ние започваме да се чувстваме не само подведени, но и използвани от него, затова сега ще ви разкрием как можете да хванете един лъжец на момента, в който изрича лъжата и как да сте напълно убедени, че човекът срещу вас ви лъже. 

Детайли

Когато казва истината един човек, определено не се съсредоточава върху детайлите, а върху важните факти от самата история.

Когато един човек ви лъже, може да забележите, колко описателен и подобрен става той, докато се опитва да ви убеди в това, което изрича.

Някои хора се опитват да ни разконцентрират, както и да спечелят време, докато успеят да измислят по-достоверна история, на която бихме повярвали без никакъв проблем.

Лъжецът е прекалено обширен и обикновено успява да украси своята история с куп ненужни детайли, които всъщност са без никакво значение за нас.

Обида

Може да забележите как лъжецът започва да играе ролята на обиден и свръх наранен, когато му намекнете, че се съмнявате в достоверността на думите му.

87 % от лъжците имат навика да заемат отбранителна позиция и чрез гняв да защитят своята теза, в която всъщност няма и зрънце истина. Когато човекът срещу вас ви лъже и вие имате някакви съмнения в неговата искреност единственото, което трябва да направите е да наблюдавате, как той реагира, когато в прав текст му кажете, че не му вярвате – ако той се опита спокойно да ви обясни ситуацията, както и има желанието да разбере, защо сте се усъмнили в думите му – то той най-вероятно ви е казвал истината.

Но ако избухне или пък директно ви обърне гръб, това означава, че крие нещо от вас.

Усмивка 

Това е още един начин, чрез който лъжецът може да ви разконцентрира, както и да спечели благоразположението ви.

Психолозите смятат, че е по-лесно да се доверим на човек, на който симпатизираме и така идва на ход усмивката – един от начините, чрез които този човек лесно успява да спечели нашето доверие.

Повечето изпечени лъжци, знаят тази стара система свързана с положителните емоции, които излъчват и как чрез тях лесно омекотяват удара и манипулират човека срещу себе си. 

Докосване

Голям процент от хората, когато лъжат започват да докосват своето лице и уши. Това също е един сигурен сигнал, че човекът срещу нас не е съвсем искрен в думите си.

Не си мислете, че когато някой ви лъже успява да остане на 100% хладнокръвен, защото това съвсем не е така, дори най-изпечените измамници по света, успяват да бъдат разкодирани по невинен жест или докосване, който сам по себе си издава, че се притесняват от нещо, а това е сигурен знак, че лъжат.

Гласът

Има проучване, което доказва как човек е способен да подържа еднакви децибели, както и непроменлив тон, докато изрича някаква лъжа, докато човекът, който казва истината - не спира да променя тона, като междувременно използва и възклицания, което ни подсказва, че той преживява нещата, които ни казва и че неговите думи всъщност са достоверни.

Изпеченият лъжец обикновено говори по памет и неща, които предварително е запаметил в своето съзнание – той просто ги изрича, без да вкарва никаква емоция и усещане в тях. По това ще забележите, че този човек ви лъже.

Погледът 

Той не винаги може да бъде показателен за това дали някой е искрен с нас, тъй като в голям процент от случаите, лъжците успяват да задържат погледа си в очите на човека, който стои срещу тях, но въпреки това има няколко сигурни сигнала, по които можем да разберем, че ни лъжат и те са – поглед в страни и избягване на визуален контакт.