Силата на манипулацията

  • Сподели:
Силата на манипулацията

''Човек трябва да може да контролира и манипулира преживяванията с информиран и интелигентен ум.'' – Силвия Плат

Повечето хора са на мнение, че манипулацията по-скоро е мръсна дума, свързана със заплитане на интриги, преиначаване на истината, умишлено подвеждане на останалите, но манипулацията си има и своите положителни черти, особено когато става на дума за бизнес интереси, както и делови срещи – тогава метода за по-лесно убеждаване и начинът на представяне на фактите, е от особено значение.

Именно затова добрите стратези и хората на високо равнище, искрено вярват в силата на манипулацията и как чрез нея човек може да постигне по-безболезнен начин, това, което желае.

Манипулацията не винаги е свързана с измама. Илюзионизмът е начин да представим дадени събития по малко по-различен от стандартния метод, това може да бъде и подход, чрез който да обрисуваме детайлите и да ги направим някак по-красиви и същевременно, много по-интересни в очите на останалите хора, едно просто изречение може да придобие съвсем различен смисъл и да поднесе букет от най-различни емоции на аудиторията.

Манипулацията е метод на изразяване свързан с психологически задълбочен анализ и леко коригиране на фактите, с цел извъртяната истина да бъде представена красиво и да спечели по-голяма публика. 

''Цялото писане е форма на манипулация, разбира се, но вие осъзнавате, че обикновеното изречение, всъщност може да направи толкова много.'' – Колм Тойбин

Думите са особено силно оръжие и дори не винаги да можем да осъзнаем тяхното могъщество и сила, те са способни да променят човека, да променят живота му, както и светът около него.

Манипулацията все по-често се използва във висшите общества, които имат дадени цели за постигане и за да постигнат желаното, прибягват до това извъртане на истината, но не винаги успяват да открият тънката граница между истината и лъжата, между манипулацията и измамата.

Поради тази причина и повечето хора смятат, че манипулацията е свързана с подлъгването на голяма маса хора, за собствени интереси и изгоди. Но това е само един от типовете манипулации. Съществуват психологически илюзии и конкретни целенасочени манипулации, имащи за цел да задоволяват интересите на някого.

Живеем в хищнически свят, в който неизбежно рано или късно опираме до манипулацията, а най-добрата стратегия за манипулиране, е да накарате останалите хора да повярват, че всъщност вие сте се оставили в техните ръце и те са тези, които ви убеждават в илюзии.

Всяка илюзия е свързана с пречупване на истината по такъв интересен начин, че да убеди хората в достоверността на преиначената лъжа в действителност. Лъжа или истина – много често се питаме, дали хората около нас са искрени, дали приятелствата, които откриваме не лежат на поредната манипулация и дали животът е съвсем честен към нас.

Въпросите, които ежедневно си задаваме винаги ни отвеждат до един и същи отговор, а той е там където се е родило изкривяването на фактите, а трябва да има и няколко капки истина, но за нас обикновените хора е изключително трудно да разберем кой около нас е облечен в лъжи и кой си служи единствено и само с истината. 

''Изкуството е манипулация на въображението на някой друг.'' – авторска мисъл от Сол Сакс