Скарлет Йохансон съди компанията ''Disney''

  • Сподели:
Скарлет Йохансон съди компанията ''Disney''

Холивудската звезда Скарлет Йохансон съди компанията Disney за нарушаване на договора за стрийминг относно филма „Черна вдовица" едновременно с излизането му в кино салоните.

В четвъртък Йохансон заведе дело срещу компанията Walt Disney във Висшия съд на Лос Анджелис, пледирайки нарушение на договора, когато ''Black Widow'' дебютира едновременно в кината и на Disney +. В иска се твърди, че този модел на ден и дата на издаване, е загубил потенциални приходи от билети в замяна на нови абонати на платформата за стрийминг на компанията.

Филмът за супергероите постави рекорд в боксофиса за пандемията Covid-19, когато излезе този месец, спечелвайки огромните 218 милиона долара (157 милиона паунда) само през първия си уикенд.
Касовите бележки след това рязко падат надолу и Йохансон твърди, че е била лишена от потенциални приходи.
Актрисата също посочва, че от Marvel Studios (собственост на Disney) са ú дали обещание, продукцията ''Black Widow'' да бъде кино издание, смятайки, че това означава минаването на традиционен „прозорец" от време, преди филмът да изтече и по телевизионните канали.
Йохансон споменава тази уговорка в договора си, отбелязвайки, че е дала на Disney и Marvel всички възможности да поправят грешката си и да изпълнят поетото обещание.

През първия си уикенд ''Black Widow'' направи около 80 млн. долара от продажби на билети в Северна Америка и 78 млн. долара в международен план, плюс поне 60 млн. долара под наеми на Disney + Premier Access.
Медиите съобщават, че Йохансон е загубила сумата от 50 милиона долара.

Disney обяви, че премиерата на ''Black Widow'' ще бъде както в кината, така и по Disney + срещу такса от 30 долара. В искът на Йохансон се споменава, че това решение „е взето поне отчасти, защото Disney вижда възможността да популяризира своята водеща услуга за стрийминг на абонаменти" и „по този начин привлича нови месечни абонати, които плащат, запазвайки съществуващите". В делото се твърди, че „Disney умишлено е предизвикало нарушението на Marvel на споразумението без основание, за да попречи на г-жа Йохансон да осъзнае пълната полза от нейната сделка с Marvel".

„Не е тайна, че Disney пуска филми като ''Black Widow'' директно в Disney+, за да увеличи абонатите си, повишавайки цената на акциите на компанията, която се крие зад COVID-19 като претекст за това", заяви адвокатът на Йохансон, Джон Берлински в изявление пред Vanity Fair.

Това със сигурност няма да е последният случай, когато холивудската знаменитост се противопоставя на Disney и дава ясно да се разбере, че каквото и да прави компанията, тя има законово задължение да спазва клаузите в договорите си.

Часове след като искът на Йохансон беше оповестен публично в Лос Анджелис, Disney отправи остър отговор, чрез свой говорител: „Няма никаква заслуга от подаването на такъв иск. Делото е особено тъжно и обезпокоително, поради безчувственото пренебрежение към ужасяващите и продължителни глобални последици от пандемията COVID-19. Disney спазва изцяло договора на г-жа Йохансон и освен това излизането на ''Black Widow'' по Disney + с Premier Access значително подобри способността ù да печели допълнителна компенсация освен 20 милиона долара, които е получила досега."