Скъсай сценария и живей

  • Сподели:
Скъсай сценария и живей

"Ще бъда щастлива, когато той започне да се съобразява с мен, да ми подарява неща, които харесвам, да ми отделя време, когато аз искам…" Мислила ли си си някога нещо подобно?

Ако отговорът ти е "да", искам да те уверя, че съвсем не си сама. Много хора смятат, че ако другите правят нещата така, както те искат и очакват, всички ще бъдат щастливи.

Те смятат, че ключът към него е другите да им дават последователно това, от което имат нужда. Ако не го получават в живота си, стават упорити, инатливи, направо твърдоглави.

Отстрани погледнати, приличат на режисьори на пиеса – имат сценария и идея как точно трябва да се разиграе той на сцената на живота и ако хората, които са допуснали в него, интерпретират ролята си по различен начин, те побесняват. Викат, крещят, карат се или направо сменят актьора с друг – т.е. единият партньор със следващ.

Проблемът често е, че този тип хора не забелязват доброто в живота си, хубавите неща само защото не отговарят на сценария/картинката, която имат в главата си. Поради тази причина са склонни да са мрънкащи и недоволни, да се чувстват ощетени и да влизат в ролята на жертва.

Любимите им реплики са: "защо ми причиняваш това?", "защо все на мен се случва не каквото искам", "животът е несправедлив" и т.н. Всички те носят посланието: "Недоволна съм, защото нещата не са по сценария, който съм създала, не отговарят на очакванията ми".

Как да излезеш от примката на собствения си сценарий и да се радваш на живота?

Бъди осъзната за това, че имаш конкретни очаквания

Започни да се "залавяш", когато започнеш да чертаеш картини на това как точно ти се случват нещата. Това не означава да не мечтаеш и да не визуализираш, а да спреш да очакваш хората в живота ти да имат точно определена реакция. Ако си с настройката, че той ще ти подари нещо ценно в малка кутийка, а получиш ароматна свещ, зарадвай се на свещта, вместо да се цупиш на липсата на бижу.

Спри да казваш на другите какво трябва да направят, за да бъдат щастливи

Това, че ти имаш сценарии съвсем не означава, че и за другите те са нужни. Отгоре на всичко опитът да вкараш другите в собствените си рамки ги кара да се чувстват незабележими, неоценени като хора. Другите интуитивно усещат какво е добре за тях.

Предизвиквай се да бъдеш спонтанна

Виждаш програма на семинар за довечера, отиди без да мислиш, че никой няма да познаваш или не си подходящо облечена. Покани следващия човек, който ти звънне по телефона на гости довечера и импровизирай с вечерята. Включи се в първата благотворителна кауза, която ти се изпречи на пътя. Направи си кратка екскурзия до мястото, за което заминава първият влак на гарата…

Стани царицата на нестандартните решения

За да разчупим схемите, които властват в главата ни, е нужно да се предизвикваме да търсим различни от обичайните употреби на нещата/ситуациите. Помисли за 10 неща, за които може да се ползва четка за рисуване или пък копче. Прави подобно упражнение всеки ден – то развива въображението и ни вади от стереотипното мислене.

Прави неудобни/нови за теб неща

Разходи се с нос на клоун или с бална рокля в мола, снимай се с по трима непознати всеки ден, обличай се/гримирай се/подстрижи се в съвсем различен стил… Всяко ново нещо е неестествено и неудобно в началото, но носи и дава нова енергия, създава нова перспектива. Единственият начин човек да се развива и надскача е като излиза от зоната си на комфорт и съзнателно си причинява неудобства.

Помни че хората са това, което са и рядко правят неща със зла умисъл към теб

Другият просто е себе си и се държи/говори/изразява любовта така, както той самият я разбира. В това няма нищо, насочено лично към теб.

Спри да се съпротивляваш на живота и на начина, по който ти се случват нещата

Отпусни се и му позволи да те изненадва. Може неговият сценарий да е значително по-добър от твоя. Както се казва в една стара мъдрост, когато той ти поднесе лимони, си направи лимонада.