Спортисти или рекламни лица?

  • Сподели:
Спортисти или рекламни лица?

“Когато слънцето залезе, звездите обсипват свода небесен. Те греят със силна светлина, но някои от тях блестят толкова силно, че засенчват всички останали.”

Сетих се за тази знаменита мисъл на легендарния английски футболист Боби Чарлтън, когато се замислих за наближаващата само след броени дни олимпиада. От 27 юли, на най-големия спортен форум ще се съберат хиляди мъже и жени, амбицирани да покажат най-доброто от себе си. За някои участието и завършването на състезанието е голям успех, но за други – второто място е провал. Те са най-добрите в света, те отиват в Лондон, за да вземат това, което им се полага – златния медал. На предстоящите Олимпийски игри има спортисти, които освен с медалите и титлите си, могат да се похвалят и с това, че са рекламни лица на големи международни компании. От самобръсначки до луксозни часовници, маратонки и застраховки, те могат да продадат всичко със своя лик.

Юсеин Болт -  Най-бързият мъж в света само до преди няколко години върви по 4 часа на ден, за да стигне от родното си село Шърууд Кънтент до Кингстън. В селото на Болт, течащата вода е лукс и бъдещата мегазвезда вместо с тренировки често е зает с пълненето на кофи от кладенеца. Днес Юсеин живее в друг свят. След като подобрява световните рекорди на 100 и 200 метра в Пекин, той подписва договор с Puma, който му осигурява милиони годишно. Носи златни шпайкове и промотира новия парфюм на немската марка, който се нарича Jam. През януари тази година, Гръмотевицата от Ямайка си партнира с Ричард Брансън в рекламна кампания на Virgin Media, а през март се появява в клип на Visа. Следващото предложение не закъснява и едва месец по-късно спринтьорът е нает от компанията за видеоигри RockLive, която на 12 юли представи дългоочакваната игра, а главният герой е именно ямаецът.

Леброн Джеймс - Перлата в селекцията на САЩ за Олимпийските игри в Лондон може да се похвали не само с титлите и индивидуалните си отличия в NBA, но и с цял куп спонсорски договори, които го правят един от най-богатите спортисти в света. Баскетболистът е обвързан с Nike, Sprite, McDonald’s, Upper Deck, State Farm и още много големи компании. Само контрактът му с Nike е на стойност 90 милиона долара, през 2007 г. той участва в серия реклами на американския гигант, наречени The LeBrons. Освен това, Леброн и неговият мениджър Маверик Картър притежават акции от английския футболния клуб Ливърпул. Не е зле за 27-годишен, нали?

Роджър Федерер -  75 титли в кариерата, рекорд с 287 седмици начело на световната ранглиста, 17 титли от Големия Шлем и над 73 милиона долара от наградни фондове. Цифрите говорят сами за швейцарския маестро, който на Олимпийските игри в Пекин си тръгна заслужено със златния медал. Може би най-големият тенисист в историята е лице на Nike и има собствена серия облекло, маратонки  и свое лого, което се състои от инициалите му R.F., приплетени по специфичен начин. Федерер заема 4-тото място в класацията на списание Форбс за 50-те най-богати атлети за 2011 г. Това никак не е изненадващо, тъй като Роджър рекламира още Gillette, швейцарскoто кефе Jura, Mercedes-Benz, шоколадите Lindt и Net Jets. Световният номер 1 промотира и новите модели на любимите си часовници Rolex.

Следва продължение ...

Спортисти или рекламни лица?
Спортисти или рекламни лица?
Спортисти или рекламни лица?
Спортисти или рекламни лица?
Спортисти или рекламни лица?