Спортисти или рекламни лица? (II част)

  • Сподели:
Спортисти или рекламни лица? (II част)

В първата част на „Спортисти или рекламни лица” ви разказах за Юсеин Болт, Леброн Джеймс, Роджър Федерер и марките, които те рекламират. Във втората част на материала продължаваме с още трима спортисти, които са не само са лидери в своите дисциплини, но и са едни от най-желаните рекламни лица в спортната индустрия и модата. Някои са в края на активната си състезателна кариера, а други едва в началото на пътя си към олимпийските върхове. Ето ги и тях:

Райън Гигс- С всеки изминал ден, прекаран на зеления терен, той побеждава времето отново и отново. Футболната кариера на Гигс изглежда съвършена. Е, може би почти. Той така и не успява да участва на голям форум със своята родина, която не е от най-големите футболни сили на Стария континент. Само след няколко дни обаче, поредната му мечта ще стане реалност. Той ще изведе с капитанската лента сборния отбор на Великобритания на Олимпийските игри в Лондон.

Райън участва в реклами на Sovil Titus, часовниците Citizen, Fuji, Quorn Burgers, ITV Digital и Celcom. Маркетинговата сила на 37-годишното крило се запазва и до днес. Най-значимият негов рекламен договор, носещ милиони в сметката му, е със спортния гигант Reebok.

Майкъл Фелпс - 27-годишният плувец продължава да изумява критици, фенове и анализатори със своите извънземни постижения на олимпийски игри.

Със своите 14 златни медала от Атина и Пекин, Фелпс става едно от най-атрактивните рекламни лица в спорта. Представя новите модели на часовниците Omega, промотира още Kellogg, компанията за протеинови напитки Puresport,  Apple, Powerbar, Pizza Hut’ и други. След Олимпийските игри в Пекин, фурора, който американецът предизвиква, покачва цената му значително. Неговият спонсор Speedo прави опити да го задържи, но концернът Nike използва своите могъщи финансови възможности, за да си осигури услугите му. Така че, битката за Фелпс е огромна и извън басейна, всички големи компании се надяват да сложат лика му върху своите продукти.

Мария Шарапова - Нямаше как материалът ми да мине без женско присъствие. Високата 1.89 рускиня привлича погледите на мъжете още на 17-годишна възраст, когато на Уимбълдън побеждава тогавашната шампионка Серена Уилямс. От този момент, безкрайните крака на блондинката изкушават най-големите световни компании да и предложат спонсорски договор. 

През 2006 г., тя е обявена от списание Форбс за най-високоплатената атлетка в света с годишни приходи от 18 милиона долара. Хубавата Маша рекламира Motorola, Canon, Land Rover, Tiffany, Tag Hauer. През януари 2010 г., русокосата тенисистка продължава контракта си с Nike за срок от 8 години, който ще и донесе космическата сума от 70 милиона долара. Това е най-скъпият рекламен договор на спортистка в историята. Красавицата неслучайно е избрана за знаменосец на страната си на предстоящата олимпиада. Така тя отново ще влезе в историята, това е първата жена, която има тази чест в цялата история на руския спорт.

Рекламата е в основата на печелившия бизнес, а схемата е ясна - най-големите търговски организации дават милиони на най-големите спортисти, за да популяризират продуктите им. Инвестицията с гореизброените звезди определено си заслужава.

Спортисти или рекламни лица? (II част)
Спортисти или рекламни лица? (II част)
Спортисти или рекламни лица? (II част)