Спрете да правите тези неща още сега

  • Сподели:
Спрете да правите тези неща още сега

Скоро задавали ли сте си въпроса какво искате? За себе си. За да се чувствате добре. За да сте щастливи. Никак не е лошо в един момент да спрем да се съобразяваме с мнението на другите, с това, което се очаква да направим, а да живеем по начин, по който самите ние искаме.

Предлагаме ви някои до болка познати навици, от които трябва да се отървем, за да вървим напред. Помислете за себе си и не отлагайте, защото рискувате да изпуснете моменти, които могат да ви направят истниски щастливи.

Спрете да живеете спрямо очакванията на другите

"Вече трябва да се ожениш/омъжиш"; "Хайде, трябва да имате деца"; "Трябва да приключиш с тази връзка"; "Кога ще си намериш по-добра работа"; "Трябва да се развиваш"... Всеки от нас е чувал от своите родители и приятели поне едно от тези напътствия. В повечето случаи те искат най-доброто за нас и наистина ги е грижа какво се случва с живота ни. Но често хората просто очакват нещо от друг човек, защото на тях така им се иска и това е "правилното". Опитайте се ясно да разграничите това, което самите вие желаете от това, което някой друг очаква да направите.

Спрете да жертвате собственото си щастие заради нечие друго

Често хората спират да преследват щастието си само и само да угодят на някого и да се съобразят с неговите предпочитания. Това изглежда много благородно, но в дългосрочен план може да доведе до горчивина и негодувание. Тук не става въпрос да се превърнем в егоисти, които мислят единствено за себе си, но не трябва пък да се съобразяваме с всички останали, без да помислим за това, което наистина искаме. Тогава връзката/приятелството/отношенията се превръщат в един голям компромис.

Спрете да чакате да получите това, което искате

Просто предприемете действия. Запитайте се какво сте направили напоследък, за да постигнете това, към което се стремите. Може да не стане веднага, затова бъдете инициативни и започнете с малки крачки да се доближавате към целта си. Но не чакайте дълго, за да не стане твърде късно!

Спрете да се сравнявате с други хора

Всеки човек е уникална личност, която трябва да следва собствените си пътища, така че постоянното сравняване с другите е безсмислено. Хубаво е човек да "гледа в чуждата паничка" единствено в случаите, когато това ще го стимулира да се развива и да се учи от чуждия опит. Нещо повече - това често води само до завист, която може да развали приятелските отношения. По-добре поздравете другите за техните успехи и се средоточете върху собствените си цели и помислете как да ги осъществите.

Спрете да се фокусирате върху негативното

Животът е смесица от добро и лошо, въпросът е вие на кое ще обърнете повече внимание. Ако прекалено много се фокусирате върху негативите във всяка ситуация, то неизбежно ще виждате предимно сивата и мрачна част от живота. Затова се опитайте да намерите положителното във всяка ситуация и животът ще ви се стори по-хубав. Времето, прекарано с други позитивни хора, може да ви помогне да развиете този навик.

Живейте, просто живейте! По собствени правила!