Стефан Цвайг: Прекрасна игра е да откриваш сам себе си…

  • Сподели:
Стефан Цвайг: Прекрасна игра е да откриваш сам себе си…

Стефан Цвайг (1881–1942) е австрийски писател – есеист, романист и драматург. Той е един от първомайсторите на австрийската психологическа новела. Стефан Цвайг спечелва световна слава и като есеист и автор на културно-исторически биографични творби.

HighViewArt.com подбра двадесет любими цитата от Стефан Цвайг:

1. "В живота на жената не може да има по-голямо унижение от това да се отдаде на мъж, недостоен за любовта й; порядъчната жена никога няма да прости това нито на себе си, нито на него."

2. "Да се доверяваш е винаги опасно, защото споделиш ли някоя тайна с чужд човек, бариерата между вас е премахната. Лишаваш се от нещо и по този начин му даваш известно предимство" — из романа "В омаята на преображението"

3. "Дали ще се справим или не – ще видим, но самият факт, че има идея и че трябва да я обмислиш, пресметнеш до всички възможни последици и комбинации ми доставя радост, за която изобщо не съм мечтал." — из романа "В омаята на преображението"

4. "Емоционалните хора не са много наблюдателни; щастливите са лоши психолози. Само неспокойният напряга сетивата си до краен предел, инстинктът за опасността изостря още повече естествените му умствени способности." — из романа "В омаята на преображението"

5. "Животът не дава нищо безплатно, и всичко, поднесено от съдбата, има своята скрита цена."

6. "И най-високата и чиста идея става низка и нищожна, когато даде на дребната личност власт да извършва от нейно име безчинства."

7. "Идеята се ражда за секунда, но само глупаците бързат да я осъществят веднага. Затова винаги се провалят." — из романа "В омаята на преображението"

8. "Когато между кучето и котката внезапно възникне дружба, това не е нищо друго освен заговор срещу готвача."

9. "Добра е само пълната истина. Полуистината не струва нищо."

10. "Млад мъж е този, когото жената може да направи щастлив или нещастен, стар мъж е този, когото вече не може да направи нещастен."

11. "Могъщите сили, разрушаващи града и унищожаващи държавата, си остават безпомощни срещу един човек, ако той има достатъчно воля и душевно безстрашие, да остане свободен; защото тези, които се считат за победители над милиони, не са могли да подчинят един – свободната съвест."

12. "Навсякъде, не само в нашия личен живот, книгата е алфа и омега на всяко знание, начало на началата на науката."

13. "Най-злият враг на човешкото знание е съмнението."

14. "Нито един лекар не знае по-добро лекарство за умореното тяло и душа от надеждата."

15. "Отговорността почти винаги възвишава човека."

16. "Крайното отчаяние винаги поражда голяма сила."

17. "По-лесно е да действаш справедливо, когато си щастлив, отколкото когато си нещастен."

18. "Първи признак на истинската политическа мъдрост винаги си остава умението предварително да се откажеш от недостижимото."

19. "Успехът на един човек винаги стимулира цяло едно поколение към усърдие и мъжество."

20. "Съдбата е най-гениалният поет."

По материали от "Уикицитат". 

Стефан Цвайг: Прекрасна игра е да откриваш сам себе си…

Стефан Цвайг (правият) заедно с брат си Алфред във Виена, около 1900 г. Снимка: Kunst Salon Pictzner / wikipedia.org