Страхувайте се от слабите!

  • Сподели:
Страхувайте се от слабите!

Слабите са тези, които ще ви карат да тичате в кръговрата на живота, ще стесняват границите ви, докато не се сринете и не се запитате: а кой ще се погрижи за мен?

Защо хората се делят на слаби и на силни? Не по физически признак, а ментално, според постъпките им и мислите им. Защо едни вечно се оплакват и чакат помощ отвсякъде, а други, стиснали зъби се сражават с живота и мълчаливо помагат на себе си и на другите?

Когато ми кажат, че слабите са такива по рождение, а силните са надарени с това също по рождение, не вярвам в това. Не вярвам също, че има хора, които по рождение знаят да четат и да пишат. Когато се опитват да ме убедят, че слабите, дори и да искат, не могат да станат силни, а се нуждаят от подкрепа и защита винаги, ми се иска сякаш да спра "този влак" и да сляза от него.

Да бъдеш слаб не е патология. Да бъдеш силен не е даденост като цвета на очите или формата на носа. И едното, и другото е избор на житейска позиция. Избор, който всеки сам прави. Програма, която определя начина на живот. И толкова!

Слабият човек е такъв не защото е слаб, а защото може да си позволи този разкош. Защото наоколо има такъв, който му позволява, който отговаря не само за себе си, но и за него. Няма слаби хора! Има такива, на които им е изгодно да са слаби!

Силните често са силни не защото на тях така им се иска, а защото нищо друго не им остава, освен да бъдат силни и точка. И от другата страна на тази точка са само те сами, единствено те, няма никой друг. Е, и още много като тях, които искат да се научат да бъдат силни.

И често именно тези, които ви се струва, че са по-силни от вас, че са непробиваеми, несломими, за които казвате "ти-си-силен-ще-се-справиш", именно те повече от слабите имат нужда от подкрепа и защита. От любов и топлина.

Силните са изтощени. Те са изморени. Катастрофално много умора има натрупана у тях. И чувство на самота също. Защото, за да бъдат силни, това означава да поемат удари. И сами да бутат стени, да запушват пробойни, винаги и навсякъде.

Пазете се, силни хора! Пазете се един друг. Моля ви! Не сте много един до друг. И често вашата сила е вашето слабо място – прави ви незащитени!

Автор: Магдалена Ангелова / Източник: magiangelova.bg