Свети Исидор от Севиля: покровителят на програмистите и киберманиаците

  • Сподели:
Свети Исидор от Севиля: покровителят на програмистите и киберманиаците

Епископът на Севиля – Исидор (600 – 636) със сигурност не е предполагал, че векове след смъртта си - 4 април 635 г. милиони хора по света ще му отправят молитви за помощ. Всеки един наш съвременник е имал необходимост от неговата помощ и го е призовавал в молитвите си.

Потребителите на глобалната мрежа и компютрите не веднъж са преживявяли ужаса, когато синият екран на машината им застине, или пък антивирусната програма не се е справила и файлът, върху който сме работили е изтрит безвъзвратно и невъзвратимо от вирус или бъг. Точно тогава е най-подходящото време за пламенна молитва към небето и Свети Исидор.

Постоянно дежурен в колцентъра на глобалната Мрежа в небесата е севилският Светец Исидор. Този свят и учен човек е покровител на компютърните потребители, киберманиаци, програмисти и на световната мрежа.

Ако Исидор от Севиля беше жив днес, нямаше просто да води обикновен живот, разделен между молитви и писане на научни съчинения. Години след смъртта си, той продължава да се намесва по всички въпроси, свързани с компютрите и живота в Мрежта. 

През 2001 г. папа Йоан Павел ІІ го номинира за патрон на интернет. Оттогава той работи овъртайм и без почивен ден в подкрепа на потребителите във виртуалното пространство.

Защо му е на  Бог свещеник , управляващ  киберпространството?

Идеята за събиране на знания на едно място и класифицирането им съществува далеч преди световната Мрежа да стане достъпна за всички хора и на всякъде по света.

Интернет може да бъде много неща за различните хора. Заедно с ползите той има и своята тъмна страна на беззаконие, кражби и изнудване. Престоят в нея може да изглежда приятен и забавен, но също така и лекомислено пристрастяващ.

Същевременно Мрежата е серия от взаимозаменяеми страници със съдържание, снимки, статии, анкети, социални събирания, книги, концерти, музеи и начин да поддържате връзка със семейството и приятелите си, държавните и финансовите институции.

Това е същината на епохата, в която живеем. Осмислите ли това, ще ви стане ясно защо именно Свети Исидор от Севиля е поел отговорността да покровителства новите технологии и интернет.

Кой е Свети Исидор?

Роден в Картахена, Испания, около 560 г., Исидор произхожда от семейство на светци. Една от сестрите и двама от братята му също са канонизирани. Заради благочестието си Исидор е ръкоположен за епископ на Севиля.

Но причината, поради която Светецът е избран за покровител на IT сектора, е голямата му страст към науката и комбинирането на знания. Той е създател на една от първите енциклопедии, състояща се от над 20 тома.

Политиката, водена от севилския епископ е създаване на семинарии във всеки от подчинените му градове. Тези училища са гарантирали, че както свещениците, така и миряните имат възможност да получат образование.

Работата на Исидор е имала изключително влияние в Западна Европа за период от 1000 години –неговите книги са били възприемани като "основна книга" - на второ място след Библията.

Написана на разбираем език неговата енциклопедия съдържа цялата известна до момента на човечеството информация, при това класифицирана по групи. Трудовете му представляват онова, което за съвременниците ни представлява "Гугъл".

Интернет всъщност е най-разпространеното средство за онлайн достъп до данни под формата на уебсайтове и хипервръзки. Глобалната мрежа е важна стъпка в развитието на огромната информация, до която повечето от нас вече имат достъп всеки ден.

Следващият път, когато се борите със сложен код, или не сте запазили адреса на сайт с интересна информация, или не можете да заредите страница, да отворите електронната си поща, или месинджъра, тогава, когато вашият любим очаква съобщение - това е моментът да се обърнете към патрона на Интернет.

Свети Исидор чака в киберпространството вашата молитва!

Свети Исидор от Севиля: покровителят на програмистите и киберманиаците

Свети Исидор чете книга - картина от 1655 г.

Снимка: wikipedia.org