Търсим смисъл в отделните фази на живота си

  • Сподели:
Търсим смисъл в отделните фази на живота си

Растейки, възприемаме разделянето на живота във фази – детски години, ученически години, студентство и т.н. Съответно за всеки един от тези периоди е възприето да свършим определени задачи и да изпълним конкретни цели. Така ние разпокъсваме времето си, играем различни роли и следваме един и същ предопределен път.

Всеки в някакъв момент започва да се запитва за смисъла на живота. Тук много хора се задоволяват с вече определеното от обществото, подготвило отговори по подразбиране - докато си ученик, смисълът за теб трябва да бъдат високите оценки, след това да прераснат в академични успехи, по-късно е нужно да си намериш високопоставена работа, а малко след това да създадеш семейство. По този начин, ние вървим напред без да се замисляме много и просто отбелязваме с тикче изпълнените задачи, за да преминем към следващите.

За щастие има и хора, които се противопоставят на общоприетите изисквания, въпреки че да следваш всички останали е много по-лесно – все пак тогава комфортно се заблуждаваш, че ако постигнеш тези цели, ще бъдеш щастлив. Поне така би трябвало да бъде, нали?

Разделяме живота си и търсим отделен смисъл във всяка фаза, но всъщност такива няма! Да, ние хората израстваме, усъвършенстваме се и съответно определението ни за смисъла на живота се променя, но това е предизвикано от нашите лични размишления, уроци и виждания, а не от нечие наложено ни мнение.

Нашите мечти и страсти, нашата интуиция – те ни насочват по пътя, те определят как да подредим света си. Да вървиш по стъпките на другите може да бъде пагубно. Не сме длъжни да следваме традиционния модел и да се вслушваме в чуждите съвети. Имаме свободата да правим това, което искаме и сами да избираме целите си.

Не правете нещо, в което не вярвате, само защото другите го правят. Не се страхувайте да бъдете различни, да бъдете изключение, да бъдете единствените в нещо, защото много други искат да бъдат като вас, но нямат тази смелост.

Колкото по бързо осъзнаем, че животът ни е единствено и само в нашите ръце, толкова по-бързо ще започнем истински да живеем!