Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен

  • Сподели:
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен

Винаги съм се изненадвал каква малка част от живота е заета от пълните със смисъл моменти. Много често те приключват, още преди да започнат, въпреки че осветяват бъдещето и правят хората, които са създали тези моменти, незабравими. - цитат на крал Монгкут от филма "Анна и кралят"

Тръгвам по стъпките на филмa "Анна и кралят". Истинността му, колорита на непознатите и екзотични земи, природа, храни и нрави ме е карал да го гледам няколко пъти. И винаги съм намирала нещо ново и интересно в него. Създаден е през 1999 г. и има две номинации за "Оскар" 99 – за сценография и костюми и две номинации за "Златен глобус" 99 – за музика и за песента от филма How can I not love you. Върху романтиката между героите на Джоди Фостър и Чоу Юн Фат няма да се спирам. Пътувам, за да открия непознатия Сиам.

Полетът до Доха е претъпкан и петте часа самолетно време са достатъчни, да си премисля отново, какво очаквам от срещата си с Тайланд.

Кацам в Доха, Катар, летището е огромно, съвременно и наистина е до сами морето. Персийският залив от птичи поглед изглежда красив. Примамливо място, с небостъргачи, където доларите са точно толкова, колкото е пясъка в пустинята около него.

Сменям самолета и от Доха до Банкок летя доста по-продължително и уморително. Но в самолет на два етажа, за първи път в живота си. Всичко друго е същото, просто на втория етаж има повече пространство, по-комфортно е и усещането, че си птица е по-натрапчиво.

Летище Суварнабхуми, Банкок е направено, за да е удобно на ползващите го. Въпреки стриктните и строги служители, има ред и скоро съм при посрещащия ме навън мой човек.

Веднага ме инструктира да не:

- Пия вода от водопроводната система;

- Ям храни и плодове от откритите пазари;

- Ям с ръце;

- Наемам "тук-тук" такси и такси без надпис Taximeter;

- Се движа в града сама, защото съм руса;

- Посещавам съмнителни заведения, масажни центрове без реноме;

- Се доверявам на продавачи, примамливи цени и евтини оферти за каквото и да е;

- Нося паспорт, самолетни билети и пари в чантата си, а да ги оставя в сейфа, намиращ се в хотелската ми стая;

- Се разсейвам и да внимавам за вещите си, защото се краде! Дори има специален знак по улиците, предупреждаващ за зони, наситени с крадци;

- Се държа предизвикателно и да спазвам местните правила за поведение.

Не ми се хареса тази част от посрещането и даже си помислих, дали толкова стриктно трябва да се съобразявам с дадените ми указания за приятно и здравословно пребиваване е Тайланд. Оказа се съвсем скоро, че който не слуша, пати. Благодаря на дисциплинираността си, защото не съм имала никакви проблеми през престоя си, като спазвах тези указания.

Мога да кажа, че местните тай, с които контактувах, станаха мой приятели. Имат чудесни добродетелни сърца, широки души и винаги са готови да са полезни. Оставиха приятни спомени за себе си и престоя ми в Тайланд. Винаги ще ги обичам!

Натъкнах се без видими последствия за мене и на разочароващи и грозни сцени на измамници по магазини, по улиците, на летището, от обслужващя персонал, които открито лъжеха, мамеха и шмекеруваха. Жалко, но във всяко стадо има и мърша. Която разваля картинката и оставя горчивина.

Сиам, днешен Тайланд е монархия. Негово величество Пхумипхон Адунядет, крал Рама IX, е най-дълго управлявалият настоящ монарх в света. Възкачва се на престола през 1946 г., след убийството на брат си, крал Рама VIII. Роден е в Масачузетс, САЩ през 1927 г. Той е и най-богатият монарх в света, според класация на списание "Форбс" притежава около 35 млрд. щатски долара.

Официалното название на краля на Тайланд е Пхра Бат Сомдет Пхра Пораментхарамаха Пхумипхон Адунядет Махиталатхибет Раматхибоди Чакринаруебодин Саяминтхатхират Бороманатболхид и означава сбор от думи на езика тай, които величаят господаря на нацията.

Например "бат" се превежда стъпало, "сомдет" е господар, а "пхра" - превъзходен. Той е покровител на всички религии, водач на народа и стои над политиката. Кралят и кралското семейство са на високо уважение и преклонението към тях е култово.

Синът му, 64-годишният престолонаследник Маха Ваджиралонгорн, през месец юли 2016 г. посети Германия и при слизане от частния си самолет създаде смут, защото бе облечен по хипарски маниер, със скъсани смъкнати дънки и нещо като къс потник.

Виждаше се част от полуголото му тяло. Това бе прието и отразено в немската преса, като официален бунт срещу разголените немски туристи, които посещават страната му и не спазват местните обичаи и не се съобразяват с будистките порядки в религиозните храмове.

Тайланд се намира в Югоизточна Азия, има излаз на Индийския океани е разположен на полуостров Индокитай и полуостров Малака. Климатът е горещ и влажен, субекваториален. В Тайланд има три сезона, като най-подходящо за посещение се счита времето от месец ноември до месец март, когато е прохладният сезон и количеството на валежите е минимално. 

Тайландците са около 70 милиона души, живеещи на половин милион квадратни километра. Имат задължителна военна повинност за всички свой граждани от мъжки пол и служат от една до три години, в зависимост от различни фактори.

Банкок е столица на монархията. Мегаполисът е разположен около река Чао Прая и излаза й в Тайландския залив на Южнокитайско море.Градът никога не спи, със своите около 13 милиона жители. Наричат го "Градът на ангелите", "Великата столица на света" и "Венецията на Изтока".

Река „Чао Прая“ минава през Банкок, като системата от клонги (канали) - част от жизненото и работно пространство на местните. Реката е целият им свят и те оформят живота си с нейния ритъм.

Аз използвах месния воден градски транспорт и за билет от 3 бата преминах през реката на другия й бряг. Преживяването си струва, защото около спирките на водния трамвай се намират огромни пазари, където се усеща, вижда и помирисва истинския Банкок.

Предупредиха ме да не купувам храни от тези пазари, защото продавачите мият плодовете и ръцете си в реката. Те са свикнали с този начин на живот, но европейците стават жертва на синдрома "мръсните ръце".

Лоли и Питър, двама от нашите приятели, австралийци, си купиха примамливи екзотични плодове от един такъв Floating market, от лодка с продукти и в последствие едва оживяха. Особено Лоли, който трябва да отправя чести молитви към Бога за избавлението си. Неприятната история завърши с щастлив край и сметка от болничната помощ за около 1000 евро.

Изключително интересен транспорт в Банкок са моторикшите, с които местните тай превозват себе си, семействата си и туристите. Наричат се "тук-тук" и представляват съчетание между мотор, рикша и клошарска колиба. Аз не се престраших да пътувам с "тук-тук" по банкокските улици, но имаше доста европейци, които за малко пари ги използваха като такси.

Тайландският масаж е съчетание между точков масаж, мануална терапия и релакс. Масажите подобряват виталното и емоционално състояние, създават настроение и хармония. В Банкок има хиляди центрове за балансиране на ума и тялото. Опитах, заведоха ме в специално място, само за здравословни масажи. Прекрасно е…

Пазарите в Банкок са интересно и незабравимо място. Приличат на всеки друг пазар по света, дори и на Женския пазар в София по глъчката си, колорита, многото и разнообразна стока и интересните продавачи. Тук на място се приготвят и продават храни, напитки и плодове на сергии и импровизирани кухни.

Предлагат се екзотични неща за ядене, като пържени скакалци, хлебарки, различни размери скариди, малки рибки, охлюви, гъби, бамбук, лимонена трева и др. Както и традиционни тай манджи от свинско, пилешко, риба, гълъби, зайци и кой знае какво друго.

Всичко е много люто и с подправки. Храната им е силно различна от нашата. И ние ядем люто, но нашето люто няма нищо общо с тяхното. Заради климата те използват пикантна храна, за да поддържат здравословен начин на живот и да се предпазват от болести.

Плодовете им – дуриан, манго, гуава, личи, ананас, малки бананчета и какво ли още не са уникално вкусни. Хапваш едно плодно парченце и веднага си представяш, че си в райската градина.

Голяма част от населението на Тайланд се храни с морски дарове, направо от реките, езерата и морето. Те живеят върху лодките си и така е подреден целият им малък свят. Обработката на рибите, скаридите и раците е различна, от тази, на която ние сме свикнали. Въобще храненето и предлагането на храни е изключително интересна част от пребиваването ми в Сиам.

Спазването на правила за правилен подбор на храни и напитки направи престоя ми приятен, наслаждавах се на всичко, което природата дава на хората, но винаги с едно на ум. Заради произхода на храната, начина на приготвянето и структурата на предлагането й! Носенето на дезинфекционен гел за ръце е задължително и ползването му е много полезно за здравето и кондицията.

Оказа се, че най-красивите момичета в Тайланд са травеститите. Изваяни са, но не от природата, а въпреки нея. Страхотни красавици, облечени пъстро, с гримирани лица и с типично дамско кокетно поведение, тези boys – girls създания са част от колорита на Банкок.

Имат си и конкурс за красота "Мис Травестит". Запознах се и контактувах с една такава дама, от висшето общество, която (който) в началото не разбрах, че е такава (такъв). Стилна, с две висши образования, говори пет езика, на достолепна възраст, с висок статус в обществото и доста интелект, тя (той) ме заблуди с вида си.

После ми показаха краката му и ме насочиха да гледам по тях, кой какъв е. Дамите-мъже се подлагат на пластични операции и операции на гласните си струни и оформят тялото си с перфектни женски форми и сладко гласче, но краката им си оставят 43 номер и това ги издава.

Травеститите са в основата на секс туризма, заради който Тайланд е желана дестинация за купон и нагон.

Grand Palace е мястото, което дава представя за декора на филма "Анна и кралят". Онемях! Тук са снимани част от сцените, които имат силно въздействие върху сетивата. А на живо са още по вълнуващи.

Изключително творение на човешката архитектура, състоящо се от около стотина пищни позлатени сгради в тай стил, манастири, веранди, градини, сводове, галерии, стълби.

Тук е и "Храмът на изумрудения Буда" или "Ват Пхра Каео", най-почитаният храм в Тайланд. В него се намира 65-сантиметровият седнал Буда, изработен от нефрит. Мястото е магическо, кара те да потрепнеш, когато видиш всички посетители да стоят седнали на колене пред божеството и да отправят молитви, въпреки че между тях има и такива, които изповядват различна религия от будизма.

Изумруденият Буда наблюдава всички отвисоко, от десетметровия си трон, като велик пазител на традициите и на цял Тайланд. И изпълнява молитвите!

Всяка година туристите, които посещават Grand Palace се увеличават и са достигнали до внушителната цифра 5.5 млн. души. Това си е направо нашествие. Крал Рама IX и кралското семейство обитават дворец, до който публиката няма достъп. За съжаление!

Будистките храмове в Банкок са внушителни и многобройни, красиви, изградени в архитектурно съревнование един с друг. Злато, камъни, скъпоценни елементи и мрамор украсяват стените, пода, стълбите, предверията им, а статуите на Буда са като видения.

Десетките камбани в дворовете на храмовете обезателно се докосват от молещите се, защото като прокарват ръцете си по тях или ги бият, те прочистват душите си от демони и зли мисли.

Преди да се влезе в храм, всеки посетител се събува задължително пред входа и трябва да носи богоугодно облекло. Монасите са усмихнати и приятни хора, които живеят в свой свят и Буда е неговият център.

Храмът Golden Mount Temple или "Ват Сакет" е построен на специално издигнат заради него 80-метров хълм. Храмът е свещено място, един от символите на будизма. За да се стигне до най-високата му точка, се изискват 318 отмерени стъпки.

Катери се по широко стълбище, което минава край останките на погребани хиляди починали от чума. Страшничко е, но за се види върха, си струва. Там всички статуи на Буда са от злато. Внушават респект и напомнят за божествения си ранг.

От платформи на най-високата точка на храма се вижда цял Банкок, небостъргачите, малките къщички, каналите, помията, бедността и градския лукс, храмовете, цялата панорама. Заслужава си катеренето!

"Намасте" е традиционен тай ритуал при среща и сбогуване между двама души. Това е жест на мир и спокойствие, които всеки от участващите демонстрира пред себе си, другия и околните. Ръцете се събират една в друга с прилепнали длани пред гърдите и се прави лек поклон напред.

Този ритуал се практикува навсякъде из Тайланд, сред познати и непознати. Аз се научих да го правя и за мене беше изключително удоволствие да поздравявам хората, изпитвайки дълбоко красотата на съвършеното общуване. Чрез "Намасте" се намалява невербалната дистанция и се осигурява добронамерено човешко поведение. Много ми хареса този жест и го адмирирам искрено.  

Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен
Тайланд – далечен, екзотичен, красив и мистичен