Тайната на писането

  • Сподели:
Тайната на писането

Колко от нас са били впечатлени от книгите? У колко от вас се е било породило или все още се поражда желанието за писане? Чудили сте се как да напишете тази или онази си идея или мисъл?

Възхищавали сте се, може би дори завиждали на успешни писатели, търсейки формулата за писане. Такова нещо като формула несъществува. Всичко, което е написано на листа, идва от вашата всеотдайност към писмения ви труд, споделя Стивън Кинг в книгата си "Мемоари на занаята. За писането".

Ето някои  „златни“ съвета, които той споделя на драго сърце:

1. "Имитацията винаги предшества творчеството". В началото можете да забележите, че повтаряте някого, но това е разбираемо, защото ви е познато. В практиката ще откриете и създадете свой стил на писане.

2. Елиминирайте излишния външен звук – изключете телевизора, телефоните. Писането изисква вглъбяване в себе си.

3. Най-ценният съвет, който Стивън Кинг е получил и спазва: Когато пишеш една история, пиши я на затворена врата, тя е само твоя. Когато редактираш, прави го на отворена врата, историята вече поема по света и принадлежи на всички. Когато редактираш историята си, важно е да задраскаш всички онези неща, които не са част от нея.

4. Писането е като всяка друга професия. Кинг я сравнява с дърводелството – при писането също разполагаме със съндъче с интструменти, което представлява собственият и постоянно обновяван речник от думи, граматика, елементи на стила, абзаци, диалози, ритъм, описание, изложение, предистория, скорост на действие.

5. Майсторът на ужасите съветва да не се подхожда със страх към писането и силно препоръчва  да се чете и пише много. Така съндъкът с инструменти се обновява и всеки начинаещ писател ще създаде собствен метод на писане.

6. Книгата "Елементите на стила" на Уилям Стрънк, "този Мусолини на реториката" е много полезна за всеки писател.

7. Целта и темата на текста са чисто индивидуални, и дори могат да възникнат в процеса на писане. Кинг съветва: пишете за всичко, което желаете. И разбира се, правете проучване, ако стъпвате непознати води.

8. Задачата на писателят  е да открива истината в един фиктивен свят.

9. Това, което прави историята жива са действията и диалозите на героите, историята е само пространството, в което те оживяват и често ръководят създателя си. В това пространство можета да слагате, каквото искате от личния си живот, без да натрапвате знания. Все пак пишете роман, а не упътване за използване на климатик, например.

10. Добрите и увлекателни  истории се получават със задаването на въпроса "Какво би станало, ако?"

11. Кралят на ужаса отдава значение и на мястото на написването на текст. Трябва да е някое лично, като дом. На обществено място, биха ви прекъсвали.

12. Когато ръкописът ви е готов, е удачно да го оставите заключен някъде. След месеци се върнете към него, когато вече ще е узрял в главата ви и много често грешната мисъл, че е добър няма да е на фокус. Така най-добре ще прецените какво да редактирате. Задачата ви тук е да проверите има ли  яснота и свързаност, ако не, ви се налага да предприемете преразглеждане и внасяне на промени.

13. Много полезно е да имате Идеален читател, това е човекът от вашето обкръжение, който безпристрастно ще ви каже къде сте допуснали грешка. За Стивън Кинг, това е съпругата му. Чужди поглед и оценка не са излишни, дори са препоръчителни.

14. "Убийте любимите си, убийте любимите си", може да ви се наложи, ако те отегчават Идеалния ви читател. Не забравяйте, че при втората коректура премахвате скучните моменти.

15. Когато видите, че Идеалния ви читател се забавлява или трогва от текста ви, зависи от въздействието, което искате  да окажете, то тогава имате готов роман. Само следва да го предадете в издателство, каквато е практиката в България.