Тайната на щастието е самото щастие - Тик Нят Хан

  • Сподели:
Тайната на щастието е самото щастие - Тик Нят Хан

Какво е наред
Често питаме: ''Какво не е наред?''

Правейки това, ние каним болезнените семена на тъгата да поникнат и да се проявят. Чувстваме страдание, гняв и депресия и произвеждаме още повече такива семена.

Бихме били много по-щастливи, ако се опитваме да поддържаме връзка със семената на здраве и радост вътре в нас и около нас. Трябва да се научим да питаме: ''Какво е наред?'' и да бъдем във връзка с това.

Има толкова много елементи в света и в нашите тела, чувства, възприятия и съзнание, които са полезни, освежаващи и лечебни. Ако блокираме себе си, ако останем в затвора на нашата тъга, ние няма да имаме връзка с тези лечебни елементи.

Животът е изпълнен с много чудеса, като синьото небе, слънчевата светлина, очите на едно малко дете. Нашето дишане, например, може да бъде много приятно.

Наслаждавам се на дишането си всеки ден. Но много хора оценяват радостта от дишането само, когато имат астма или запушен нос. Не е нужно да чакаме да получим астма, за да се наслаждаваме на дишането си.

Осъзнаването на ценните елементи на щастието само по себе си е практика на Правилна осъзнатост. Елементи като тези са в нас и навсякъде около нас. Във всяка секунда от живота си можем да им се наслаждаваме.

Ако го направим, семената на мир, радост и щастие ще бъдат посети в нас и ще станат силни. Тайната на щастието е самото щастие.

Където и да сме, по всяко време, ние имаме способността да се наслаждаваме на слънчевата светлина, нашето взаимни присъствието, чудото на нашето дишане.

Не е нужно да пътуваме никъде другаде, за да го направим. Можем да се свържем с тези неща точно сега.

Тик Нят Хан
От книгата ''Peace is Every Step''