Тайните на творческото мислене

  • Сподели:
Тайните на творческото мислене

''Творческият процес е винаги по-интересен от резултата!'' – Олга Громико

Повечето хора не разполагат със способността да се наслаждават по пътя, който е нужно да извървят към целите си, а именно този път ни мотивира и зарежда, за да можем да продължим напред и в крайна сметка да усетим вкуса на плода, в който сме вложили цялата си сила и енергия. Желанието за постигане на целите ни е от съществено значение за самия процес на постигане на нашите цели, защото когато човек има желание да постигне нещо няма сила в света, която е способна да го спре, но когато няма желание, няма как да постигнем и видими резултати.

Желанието за действие поражда много мъдри идеи, които сформират цялата картина, в която са ясно обрисувани нашите постижения и най-главното правилният път, който задължително трябва да извървим за постигането им, а от самите нас зависи дали този път ще бъде изпълнен с вълнения, мечти и очаквания или просто ще е нещо, което ни ограничава, стресира и забавя.

Човешката нагласа също е важна за принципа на изпълнение, защото когато сме достатъчно мотивирани и усърдно ние следваме стъпките към своите цели и рано или късно, започваме да берем плодовете от своя труд, но когато не вярваме, че можем да постигнем нещо по-възвишено и голямо, ние поставяме една спирачка пред своите мечти. 

''Ако искате да изразите своята креативност, тогава не избирайте път, в който някой друг ви казва какво и как да го направите. Изберете път, при който креативността се възнаграждава, а не наказва!'' – Стив Павлина

Творческите идеи възникват именно, когато умът ни е спокоен, а духът ни е щастлив, тогава ние владеем своето съзнание и насочваме мислите си да станат по-продуктивни. Много големи фирми по света са избрали този подход за стимулиране на техните служители, който е свързан с пречистване на мислите с помощта на медитация и йога, както и време за почивка, в което те могат да съберат своите мисли и да получат нови идеи, с които да бъдат в пъти по-продуктивни от хората, които ежедневно работят в стресова среда, изпълнена с много демотивиращи подходи от страна на началството. Други началници на големи фирми избират също един нестандартен подход, който е свързан с опознаването на колектива, но не къде да е, а на красиво и вдъхновяващо място извън техните офиси, така те дават възможността на служителите си да черпят идеи, да се вдъхновяват и да се изпълнят с желание за работа. 

Творческият подход е свързан с възможността човек да мисли различно, както и да вярва в модернизацията на старото и забравеното, а творческата мисъл идва тогава, когато човек е готов да посрещне новите идеи и да застане плътно зад тях в тяхното реализиране. 

''Ако не можете да промените всичко наведнъж, тогава поне работете върху промяната на нещо всеки ден. Станете агресивни в битката си с егото. Вероятно нямате нужда от всички неща, които то иска. Имате нужда от надежда, дисциплина, творческа изява, любов и спокойствие – това са важните неща. Помнете, че когато сте балансирани, едно стъпало ще ви отведе до следващото. Но рядко ще видите цялото пътуване или всички отговори наведнъж!'' - Стюард Уайлд

Балансираните мисли довеждат ползотворни резултати. Успешните хора не само са съсредоточени върху целите си, но те са ги превърнали в главна точка на дневния ред, защото амбицията и съсредоточаването са основни принципи за постигане на желанията, но когато умът ни не е насочен в тази посока, а продължава да се рее в различни посоки, той не успява да работи успешно за нас и нашите мечти, затова е важно човек да може да събере и пречисти мислите си, след което да си постави ясни цели, които плътно да следва, но никога невидими бариери, които да ограничават неговия творчески подход и мисъл.